Ljudi često zaboravljaju činjenicu da konzumiranjem organske hrane ne biraju samo zdravlje već biraju da budu deo boljeg ekosistema, odnosno, biraju prirodu.
Prema rezultatima istraživanja organska hrana, koja ima više antioksidanata od hrane tretirane pesticidima, pozitivno utiče na aromu i zadržava pravi ukus proizvoda.
ČITAJTE I: Povezati proizvođače i potrošače, cilj je kampanje „Mislim na nas – kupujem organsko“
Poznata je činjenica da organska proizvodnja utiče na smanjenje zagađenosti čovekovog okruženja, od vode i biljaka pa do životinja i ljudi koji žive blizu farmi. Srbija je visoko rangirana po nekontrolisanoj upotrebi pesticida, statistike pokazuju da se čak 70 odsto hrane tretira hemikalijama koje nisu testirane.
Kada se kaže organsko, ljudi odmah pomisle na povrće, voće, meso, mleko. Međutim, za sladokusce koji vole čokoladu na tržiptu se pojavio brend Chocollama, prva organska veganska čokolada zaštićenog geografskog porekla u Srbiji.
-Reč je o organskoj čokoladi koja u sebi ne sadrži beli industrijski šećer, mleko i aditive. Suptilnom obradom i pažljivim odabirom zrna, naša čokolada stvorena je od najplemenitije vrste kakaoa na svetu – Arriba Nacional, objašnjava Ana Todorović.
Ona kaže da osim sirovog kakao praha koji je izvor minerala i amino kiselina, ova čokolada u svom sastavu ima i sirovi kakao puter i kokosov šećer.
Todorovićeva naglašava da ona ne nastaje postupkom pečenja koje zagrevanjem dehidrira zrno, već uz nisku preradu zadržava sve hranljive vrednosti kakaoa i čuva svoj autentičan prirodan miris, a to je u skladu sa principima zdravog života.
-Kako bismo razbili stereotipe o tome da je vegansko sinonim za neukusno, čokolada je zaslađena kokosovim šećerom. Uz visoke standarde organske proizvodnje, možete se opustiti, jer je svaka čokolada koju ručno pravimo, nastala od sastojaka organskog porekla. Mislite o poreklu hrane koju jedete, poručuje ona i dodaje da kako bi se dobio organski proizvod jedinstvenog ukusa, Chocollama je izabrala najplemenitiju sortu kakaoa, Arriba Nacional.
Ovaj kakao void poreklo sa plantaža Ekvadora, u radionicu od Just Superior-a stiže najkvalitetniji kakao prah, poznat po izuzetnom čuvanju organizma od slobodnih radikala.
Piše: Jasna Bajšanski