Ova godina donela je mnogo glavobolja proizvođačima kupusa. Kada je ovoj biljci bila preko potrebna kiša, nije je bilo. Miholjsko leto i visoke temperature za ovo doba godine produžile su i period berbe kupusa koja se odvija kada usev dostigne tehnološku zrelost.
ČITAJTE I: Čuvena Futoška kupusijada za vikend u Futogu
A osim agrotehnike i zaštite od bolesti i štetočina, na kvalitet ubranog kupusa presudan uticaj imaju berači. Da li će odseći glavicu ili ne, berač donosi odluku na osnovu njenog spoljašnjeg izgleda, boje, pokrivenosti listovima i veličini i tvrdoći. Važno je istaći da se zreo kupus duže i bolje čuva.
-Osnovni indeks koji određuje vreme berbe je odnos veličine i težine glavice. Kada glavice dostignu prečnik od 10 do 25 cm počinje berba koja se radi pregibanjem na jednu stranu i odsecanjem nožem koji mora da bude čist i oštar, a nikako zarđao. Do oštećenja može doći kada se glavice odsecaju grubo i uvrtanjem. A da bi prilikom transporta kupus bio zaštićen neophodno je ostaviti 2-3 ovojna lista, poručuje Dragan Marković iz PSS Zrenjanin.
Kaže da se oštećeni i požuteli listovi pre prodaje moraju ukloniti, a posle sečenja glavice se moraju pregledati. Ako su glavice iz bilo kog razloga oštećene, očiste se i predaju u preradu.
Kao i kod berbe svake druge kulture i kod kupusa njeno odlaganje može dovesti do pucanja glavica i iznenadnog napada štetočina što prouzrokuje velike štete. Ako je namera da se glavice kraće ili duže čuvaju one se moraju skloniti sa direktnog sunca.
-Kao i ostalo lisnato povrće i kupus je nakon berbe osetljiv na direktnu sunčevu svetlost i višu temperaturu vazduha. Zbog toga je potrebno nekoliko sati nakon branja ohladiti glavice do temperature od 4 stepena. U ove svrhe najčešće se koristi forsirano vazdušno hlađenje uduvavanjem hladnog vazduha u kontejnere. Ovo traje od 2-6 sati, kaže Marković.
Savetuje da hlađenje bude što bliže najnižoj temperaturi pre smrzavanja kako bi se glavice što duže čuvale. Mora se voditi računa da ne dođe do smrzavanja jer u tom slučaju ceo rod propada kada se glavice odmrznu.
Piše: Jasna Bajšanski