Zaštićeni prostor osigurava najintezivniju proizvodnju, kombinovanu proizvodnju, najbolje iskorišćenje, kontrola od bolesti i štetočina uz primenu biološke kontrole, a što osigurava i zdraviju hranu.
ČITAJTE I: Salata se proizvodi tokom cele godine
U grupu povrtarskih kupusnjača ubrajaju se glavičasti kupus, lisnati kelj, kelj glavičar, kelj pupčar, karfiol, brokoli, kineski i pekinški kupus i keleraba. Sve povrtarske kupusnjače pripadaju familiji Brassicaceae.
Ekonomski gledano, kupusnjače predstavljaju veoma značajnu grupu povrtarskih vrsta koje se, uglavnom, gaje na otvorenom polju, a u poslednje vreme, sve više, i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom.
U pogledu zahteva tržišta poslednjih godina evidentne su određene promene u tradiciji i navikama, a u manjoj meri za kvalitet i ukus. U poslednjoj deceniji vodeće selekcijske kuće kod nas kao i u svetu oplemenjivanjem i selekcijom stvorili su sorte i hibride kupusnjača sa veoma kratkom vegetacijom ( 45-60 dana). Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtarske biljke koriste tokom cele godine.
Sve je to uslovilo da se koriste kao predusev našim glavnim povrtarskim vrstama – paradajzu, paprici i krastavcu. Veoma rani hibridi kupusa ( Jetma RZ F1, Adema RZ F1 ) odnosno super rani, dužine vegetacije 53 dana od rasađivanja, omogućavaju veoma ranu prolećnu proizvodnju u plastenicima i niskim tunelima. Ovi hibridi se gusto rasađuju tako da se obezbedi sklop 45000-75000 biljaka sa masom glavice od 0,8-1,5 kg što je izuzetno povoljno za plasman u megamarketima.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook
Pored kupusa veoma interesantna je i keleraba npr. Hibrid Cindy vrlo popularan za ranu plasteničku proizvodnju. Nakon skidanja ovih hibrida ostaje dovoljno vremena kako bi se sredio prostor u plastenicima za rasađivanje glavnog useva.
Ne mali broj poljoprivrednih proizvođača se odlučuje za ove preduseve, a kao jedan broj povrtara gaji ove kupusnjače u toku jedne sezone 4-5 puta u monokulturi jer na taj način obezbeđuju kontinuirano snabdevanje tržišta ovim veoma bitnim i nutritivno značajnim povrtarskim vrstama.
Piše: Dipl.ing. Borko Ivanović, PSSS Čačak
Foto: Pixabay