Nacionalna izložba stoke: genetski potencijal kruna je svetskog razvoja u stočarstvu

Na Nacionalnoj izložbi soke s izložbom genetskih potencijala Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu pristiglo je više od 800 grla konja, goveda, ovaca i koza.

 

 

ČITAJTE I: Martinović: Dobitna formula je pronaći mesto i za male poljoprivrednike i za velike kompanije

 

 

Predsednici komisija za ocenjivanje su jednoglasni i kažu: ove godine kvalitet svih primeraka je na rekordno visokom nivou.

-Kvalitet izloženih grla je izvanredan. Ovako jaku konkurenciju nismo imali u poslednjih nekoliko godina i to obe rase izloženih goveda  – holštajnfrizijska i simentalska, kazao je Denis Kučević, predsedik Komisije za govedarstvo.

Po njegovim rečima, odgajivači su u se potrudili da u svim kategorijama pred komisiju izvedu veliki broj grla visokog kvaliteta i time joj otežaju rad.

-Možemo da se pohvalimo primercima s kojima se može ići na bilo koji međunarodni sajam, dodao je Kučević.

Kada je o govedima reč, na ovogodišnjem sajmu prisutne su rase limuzin, angus, šarole, hereford, belgijsko goveče, kao i bivoli autohtone rase.

Među najbrojnijim izloženim grlima su ovce. Predsednik komisije za ocenjivanje ovaca i koza Ivan Pihler kaže  da je kvalitet grla izvanredan.

-Pravac razvoja stočarstva izuzetno je dobar i država je mnogo uložila u ovu proizvodnju. Ove godine imamo i nekoliko novih izlagača, a izložene su i koze, uglavnom mlade, rekao je Pihler.

Izloženi su i konji  i kako se izjasino sručni žiri, kada je reč o pripremi izloženih grla i njihovih predvodnika, zadovoljeni su svetski kriterijumi u ovoj oblasti.

-Ovo je praznik za lipicanere u Srbiji i Vojvodini. Kvalitet grla je stabilan, čak je i u blagom porastu, naglasio je predsednik Komisije za ocenjivanje konja mr Ivica Mandić koji je i međunarodni sudija za lipicanersku rasu.

Grla prikazana na Nacionalnoj izložbi stoke su izuzetna, a genetski potencijal je kruna svetskog razvoja u stočarstvu, tvrdi rukovodilac Glavne odgajivačke organizacije u stočarstvu u AP Vojvodini prof. dr Ivan Radović.

– U stočarstvu u Srbiji postoji pad broja grla, međutim, ako se pogleda njihov kvalitet i broj priplodne stoke, situacija je potpuno drugačija jer se tu beleži stalni rast. Treba biti jasan: ne govorim o ukupnom broju grla, nego o kvalitetnom priplodnom materijalu koji štiti naše domaće tržište. U Srbiji ima dovoljno kvalitetnog genetskog materijala, a tome je doprinelo i to što proizvođači shvataju da ta proizvodnja donosi korist njima, ali i razvoju stočarstva u zemlji, a da je znanje presudno u postizanju dobrih rezultata, – ukazuje Radović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Javno ocenjivanje stoke je završeno, a koja su grla najbolja i koja će poneti lentu, biće poznato u četvrtak, 23. maja, kada će, na Dan stočara, prodefilovati pred publikom.

Piše: Jasna Bajšanski