Iz Srbije se lešnik izvozi na tržište Evropske unije, najviše u Italiju.
Ferero Hazelnut Company u našoj zemlji posluje punu deceniju i kako tvrde stručnjaci ove kompanije, uslovi za proizvodnju ovde su idealni pa je i kvalitet vrhunski. Ovaj konditorski lider ima kooperaciju sa proizvođačima, želi da podrži sertifikovane zasade, a cilj mu je da ih bude još više.
ČITAJTE I: Ambasadori kuvaju na Sajmu
Upravo se na panel diskusiji održanoj na paviljonu EU na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu govorilo o pravcima poboljšanja kvaliteta i profitabilnosti u sektoru proizvodnje lešika.
-Rastuća tražnja na svetskom nivou pozicionira lešnik na listu perspektivnih voćnih vrsta. U podizanju novih zasada proizvođači u Srbiji nisu sami. Ferero je uspeo uspešno da razvije kooperantsku mrežu. Leska je specifična voćna vrsta koja zahteva duži vremenski period do pune rodnosti i potrebno joj je vreme za povrat investicije. Rezultati stižu nešto sporije u odnosu na druge voćne kulture ali, u poslednjih nekoliko godina kako je rodnost postignuta na većem broju plantaža poljoprivrednici su zadovoljni, rekao je Aleksandar Petrović, menadžer za razvoj u kompaniji Ferero, na tribini o ukrupnjavanju proizvodnje i poboljšanju kvaliteta, te profitabilnosti u lancima snabdevaja lešnicima.
Zbog toga, kako je naglasio Petrović, primarni proizvođači ne samo da sve bolje održavaju postojeće zasade, več ulažu u nove ili razmišljaju o tome, sa ciljem da optimizuju svoju proizvodnju i da sa većim površinama pod leskom ostvaruju i veću profitabilnost.
Luiđi Ramon, glavni agronom u Fereru, naglasio je da je kvalitet neprikosnovena kategorija sa dva aspekta – ekonomskog i ekološkog.
-Veliku pažnju usmeravamo na to da zadovoljimo sve zahteve kvaliteta, kako u pogledu organoleptike tako i u pogledu održivosti proizvodnje i očuvanja okoline. Kvalitet koji Ferero u Srbiji želi da postigne najvažniji je zadaak. Prošle godine ostvarili smo veoma značjne rezultate kada je reč o prinosu i to kako u okviru naše kompanije tako i kod naših kooperanata, rekao je Ramon.
Ovu tvrdnju potvrdio je podatkom da je proizvedeno 2.000 tona lešnika visokog kvaliteta.
Proizvonju lešnika visokog kvaliteta u Srbiji značajno može unaprediti zadružni sektor i kako je rekla predsednica Zadružnog saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj, zadrugama su i potrebne intenzivnije proizvodnje koje mogu biti u oblasti vođarstva, samim tim i proizvodnja lešnika.
-Ovu temu vidim kao jednu od šansi za zadružni sektor koja može dovesti do ostvarivanja dodate vrednosti u dužem vremenskom periodu. Mislim da bi generalno ovakve teme agregacije i trebalo vezivati za zemljoradničke zadruge jer jedino preko njih proizvođači mogu na tržištu nastupiti organizovano. Mora se imati u vidu da je ovakvu proizvodnju potrebno satandarizovati što je lakše kroz saradnju sa zadrugama, naglasila je Nestorov-Bizonj.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Panel diskusiju o proizvodnji lešnika u Srbijin organizovala je italijanska ambasada odnosno, beogradska kancelarija spoljnotrgovineske agencije ICE/ITE.
Piše: Jasna Bajšanski