Zrenjanin: Bolji uslovi za učeničke zadruge i mini pivara za Poljoprivrednu školu

 

Protokol o saradnji između Grada Zrenjanina i Poljoprivredne škole u ovom srednjobanatskom gradu potpisali su gradonačelnik Simo Salapura i direktor pomenute obrazovne ustanove  Vladimir Popov.

U tekstu protokola navedeno je da je njegov cilj realizacija projekta stvaranja uslova za razvoj učeničke zadruge, promocija učeničkog zadrugarstva i stvaranje uslova za formiranje Asocijacije učeničkih zadruga na teritoriji grada Zrenjanina, kao i pokretanje mini pivare koja će biti deo obrazovnog procesa i koja će proizvoditi i distribuirati pivo na manifestacijama na teritoriji ove lokalne samouprave.

 

 

ČITAJTE I: Zašto je malo preradnih kapaciteta u zadrugama regiona?

 

 

Salapura je rekao da je korist ovog sporazuma višestruka, a razvoj će biti usmeren u tri pravca.

– Prvi je osnivanje učeničkih zadruga, drugi je promocija takvih zadruga i osnivanje Asocijacije učeničkih zadruga na teritoriji Grada Zrenjanina i treći, bogaćenje obrazovnih profila u Poljoprivrednoj školi, gde za to postoje uslovi. I naravno, distribucija zrenjaninskog piva na manifestacijama koje se održavaju u skoro svakoj mesnoj zajednici na teritoriji grada, objasnio je gradonačelnik Zrenjanina.

Foto: Grad Zrenjanin

Po njegovim rečima, vrednost ugovora je oko 100.000 evra. Neophodno je predhodno preduzeti niz radnji kako bi ova ideja zaživela.

– Želja nam je da na 40. „Danima piva“ imamo i pivo iz đačke zadruge Poljoprivredne škole, nastalo u okviru njihovih programa, uz vino i rakiju koje već proizvode,  kazao je Salapura.

Poljoprivredna škola na svojoj ekonomiji već organizuje proizvodnju žitarica, a direktor Vladimir Popov objašnjava da se u školi izučavaju i osnove zadrugarstva i da će mini pivara biti mesto koje će povezati primarnu i industrijsku proizvodnju.

Foto: Grad Zrenjanin

– Smatram da je zrenjaninska Poljoprivredna škola pravo mesto za ovu vrstu rada i zahvalni smo Gradu Zrenjaninu što je spreman da nam pomogne da budemo zanimljivi za neke nove generacije učenika koje bi možda želele da uz ratarstvo, povrtarstvo ili druge naše smerove upoznaju i proces proizvodnje piva, rekao je Popov.  

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

On je dodao i da je ova škola interesantna đacima zbog ukupnog razvoja poljoprivrede, perspektive za posao, ali i mogućnosti da se radi na sopstvenom gazdinstvu.

– U dosadašnjem upisnom ciklusu popunili smo više od 90 odsto slobodnih mesta. Svi četvorogodišnji smerovi za hortikulturu, poljoprivrednog i veterinarskog tehničara su popunjeni. Verujem da je razlog ovakvog interesovanja i taj što se u našoj školi velika pažnja poklanja praktičnom radu, zaključio je Popov.

Izvor: Grad Zrenjanin