Hoće li poarka postati video igrica?

 

Štap i kamen srednje veličine dovoljni su za staru srpsku igru-poarku. Ona je sličnu hokeju na travi i ponovo je oživela na Miholjskim susretima u Ranovcu, selu opštine Petrovac na Mlavi.

 Više stotina učesnika i posetilaca, uz bogat kulturni program i takmičarske discipline, igrali su ili posmatrali ovu staru sportsku igru.

 

ČITAJTE I: Opština Nova Crnja privlačna je mladima za život

 

 

Da su stare igre primamljive i današnjim generacijama govori podatak da je grupa mladih entuzijasta spremna da poarku pretoči u video igru.

-Raduje me što su mladi prihvatili poarku, zanimljiva je za igranje i lako se nauči. Jedna ekipa ima sedam članova, rupe su poređane u krug, a zadatak igrača je da kamen ubace naizmenično u svaku rupu, objašnjava Svetozar Đorđević, koji se iz inostranstva vratio u svoje rodno selo Ranovac.

On je zajedno sa nagrađenim Miletom Jankovićem, bio najaktivniji učesnik u ovom nadmetanju.

-Poslednje tri godine zahvaljujući manifestaciji Miholjski susreti sela vratila se poarka na ove prostore, a mladima ćemo dopustiti i manje izmene u pravilima, rekao je Svetozar.

Vlaško jelo žmare i kurs pletenja batare

U braničevskom kraju, na manifestaciji koju novčano pomaže Ministarstvo za brigu o selu, a u organizaciji lokalnih samouprva, prošle nedelje mogle su se videti i igra na štulama, trka u džaku, nadvlačenje konopca, a krunio se i kukuruz i vozila karuc trka.

Pored dobre zabave i nagrada za najbolje, čitavog dana u prvom planu bila raznolika i bogata seoska tradicija.

Biralo se autentično jelo, srpsko i vlaško, i spremao specijalitet karakterističan za Homolje – žmare. Ovo jelo od kukuruznog brašna i ovčijeg mesa, po receptu koji datira od pre čak 300 godina, jedno je od najstarijih ikada zapisanih. Kuva se od 12 do 18 sati u velikim kazanima, a za ovaj posao potreban je veći broj ljudi, te obično čitava porodica učestvuje u pripremi.

Veliku pažnju tog dana u Ranovcu izazvao je i pokazni tečaj pletenja velikih korpi za domaćinstvo, takozvanih „batara“, a šareneli su se i ručni radovi vrednih ženskih ruku.

-Ovde su pored mojih, izloženi radovi moje svekrve i majke, od kojih sam naučila da predem, vezem, tkam, heklam i šijem. Još pre polaska u školu plela sam čarape za celu porodicu i drago mi je što se to znanje prenosi dalje, s’ ponosom ističe Mirjana Butić, koja je sa sobom ponela preslicu pa su se devojčice i devojke sa velikim entuzijazmom oprobale u ovim veštinama.

U Smilovcima kod Dimitrovgrada rekordan broj posetilaca

U isto vreme Miholjski susreti sela održani su u selu Sedlare kod Svilajnca gde je 750  posetilaca navijalo i bodrilo takmičare u malom fudbalu, nadvlačenju konopca, skoku u dalj iz mesta, bacanju kamena, kuglanju i šaljivim igrama za žene iz različitih udruženja – između dve vatre, nošenje jajeta u kašici, trka sa loptom između nogu i bacanje potkovica.

Dok se na severu zemlje u Lazarevu kod Zrenjanina uz tradicionalnu riblju čorbu proglašavao pobednik Miholjskih susreta u šahu i basketu, Crna Trava okupila je u nedelju, istim povodom i staro i mlado na turnirima pikada, stonog tenisa i malog fudbala.

Na krajnjem jugoistoku, u Dimitrovgradu, selo Smilovci bilo je domaćin ovogodišnjim Miholjskim susretima i na dan seoske slave „Sv. Kirik i Julita” u centru sela, kod seoske česme, zabeležena je  rekordna posećenost – 1.500 ljudi. Čak 18 ekipa ukrstilo je varjače na takmičenju u kuvanju gulaša od svinjskog mesa, a ostali su proveli dan u tradicionalnim sportskim i kulturnim igrama.

Veče je obeležio muzički program uz interesantne skečeve lokalnog glumca Borisa Lazarova.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Ovog vikenda svoje programe su pripremila sela sedam opština Srbije –  Ražanj, Aleksandrovac, Surdulica, Kučevo, Žitište, Blace i Tutin.  

FOTO GALERIJA 

 

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Slobodanka Milovanović i Branislav Petrović