Krkobabić: Bolji dani za poljoprivrednike

 

 Kako da seljak stigne do neophodnih, a jeftinih para? Ovo pitanje bila je tema sastanka ministra za brigu o selu Milana Krkobabića sa predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i predsednicima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine.

 

 

 

ČITAJTE I:  Zrenjanin: Bolji uslovi za učeničke zadruge i mini pivara za Poljoprivrednu školu

 

 

-Cilj je da pronađemo odgovarajuću, funkcionalno održivu formu da naš poljoprivrednik može da dobije finansijska sredstva onda kada su mu potrebna. I ne samo da ih dobije, nego da ih adekvatno koristi i narodski rečeno – da ga to skupo ne košta, rekao je Krkobabić.

Foto: Saša Vujić

Menadžeri Aleksandar Pavlović i Aleksandra Kržić predstavili su projekat USAID-a.

– Ponuđeni su modeli za finansiranje sektora poljoprivredne proizvodnje, razmatrani prethodno i u Narodnoj banci Srbije, a koji će biti predmet dalje razrade i analiza, kako bismo našli idealno rešenje, rekla je Kržićeva.

Foto: Saša Vujić

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj istakla je da bi fondovi za razvoj zadruga kroz kratkoročno i investiciono kreditiranje pomogli da se značajno unapredi položaj naše poljoprivrede.

-Kroz programe Ministarstva za brigu o selu više od 200 zadruga već je ostvarilo prava na bespovratna sredstva za svoje investicije, u ukupnom iznosu većem od dve milijarde dinara. To je apsolutno dalo zamah razvoju zadružnog pokreta i doprinelo opstanku i razvoju sela Srbije, podsetila je Nestorov Bizonj.

Foto: Saša Vujić

I Nikola Mihailović, predsednik  Zadružnog saveza Srbije podvukao je značaj projekta „500 zadruga u 500 sela“, jer je na direktan način prvi put u istoriji finansijski pomogao rad zadruga, a time i dalje udruživanje naših domaćina.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Prema rečima agroekonomiste Milana Prostrana prosečna veličina poseda u Evropskoj Uniji je 17 hektara, dok je kod nas je tek 6,4 te su novi načini finansiranja u poljoprivredi itekako potrebni.

Sastanku su prisustvovale i sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović i pomoćnik ministra Tijana Nešić.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu