Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja kuge malih preživara

 

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović doneo je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara – Peste des petits ruminants (PPR) u Republiku Srbiju, objavljeno je u „Službenom glasniku“.

Ova bolest, poznata i kao „kozja kuga“, početkom jula potvrđena je u Grčkoj i zbog nje je do sada eutanazirano više hiljada ovaca i koza.

 

ČITAJTE I: Bolest plavog jezika širi se Evropom

 

 

– Radi sprečavanja unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara (PPR) na teritoriji Republike Srbije, zabranjuje se uvoz i provoz pošiljaka, i to živih domaćih i divljih ovaca i koza, njihovog mesa i proizvoda od mesa, kao i mleka i proizvoda od mleka i ostalih proizvoda – stoji između ostalog u Naredbi ministra koja je stupila na snagu danom objavljivanja odnosno 23. avgusta.

Foto: Pixabay

Zabrana uvoza i provoza odnosi se i na materijal za priplod.

Naredba se primenjuje na pošiljke poreklom iz zemalja u kojima postoji sumnja, odnosno potvrda zarazne bolesti PPR kod domaćih i divljih ovaca i koza.

U Naredbi ministra poljoprivrede izričito je navedeno da zabrana uvoza i provoza drugih vrsta domaćih i divljih papkara, kao i proizvoda poreklom od njih vrši se ako se utvrdi da bolest predstavlja neposrednu opasnost po Republiku Srbiju i to na osnovu broja slučajeva/žarišta bolesti u nekoj od susednih država odnosno raširenost i trajanje PPR u delovima neke od susednih država imajući u vidu osetljivost prema uzročniku bolesti PPR koji mogu biti pokazatelji da li ima cirkulacije virusa u okruženju odakle potiču.

Foto: Pixabay

U slučaju da se žarište zarazne bolesti PPR nalazi u neposrednoj blizini sa državnom granicom Republike Srbije, primeniće se mere u cilju sprečavanja unošenja, pojave i širenja bolesti, u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje postupanje u kriznim situacijama.

U slučaju sumnje na zaraznu bolest PPR na teritoriji Republike Srbije sprovode se mere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije za zaštitu zdravlja životinja – World Organization for Animal Helth (WOAH).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Te mere podrazumevaju određivanje zaraženog područja, u krugu poluprečnika od najmanje tri km oko žarišta kao i ugroženog područja, u krugu poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta.

– U skladu sa epizootiološkom situacijom može se odrediti područje (zona) ograničenja na kome se sprovode restriktivne mere – navodi se u Naredbi.

Propisi EU kažu da ako se otkrije slučaj PPR u bilo kom stadu, ono mora biti uništeno, a pogođena područja, uključujući imanja, moraju se dezinfikovati.