“Smederevska jesen” od 5. do 8. septembra: U slavu grožđa i vina

 

„Smederevska jesen“, omiljena turističko-privredna manifestacija Smederevaca, održava se svake godine drugog vikenda u septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja, uz defile srednjovekovnih vitezova, sa bogatim kulturno-umetničkim programom u čuvenoj Smederevskoj tvrđavi i na ulicama grada.

 

 

ČITAJTE I: Apatin: Takmičenje najboljih kuvara riblje čorbe i paprikaša 7. septembra

 

 

 

Prva izložba grožđa i vina u Smederevu održana je 1888. godine na gradskom pristaništu. Trajala je nekoliko dana i ceo grad je tada bio na nogama, uz muziku i veselje.

Foto: Visit Smederevo

Poslednjih godina Smederevska jesen je prerasla u najznačajniju turističko-privrednu manifestaciju Podunavskog okruga, sa obrisima sajamskog karaktera, što se ogleda u broju izlagača i posetilaca (prosečno 100.000 posetilaca dnevno).

Program zvanično počinje 5. septembra uveče, nastupom tamburaškog orkestra „Moravska tambura”.

Foto: Visit Smederevo

Svečani defile Smederevske jeseni „SMEDEREVO VAZDA OTVORENO” kretaće se tokom sledećeg dana od 18 časova Karađorđevom ulicom, ulicom Save Nemanjića i Vuka Karadžića, do gradskog trga. U 18:45 na trgu se postavlja veliki grozd, a u 19 časova na trgu nastupaju učesnici defilea. Istog dana biće upriličena Poljoprivredna izložba – Seoska dvorišta, i to u 15 časova u krugu Smederevske tvrđave, dok će u Centru za kulturu biti održana privredna izložba. Svečano otvaranje manifestacije je u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave, nakon toga na istom mestu biće održan koncert Orkestra i hora “Virtuozi”. Za sve zainteresovane, od 22 časa, na Gradskom trgu pevaće Vlado Georgiev.

Foto: Visit Smederevo

Program se nastavlja sledećeg dana u Malom gradu Smederevske tvrđave gde nas čeka „Despotov grad – srednjovekovna srpska prestonica” – pozorišne predstave, koncerti, igrokazi, pijaca zanata, kazivanje poezije, viteški turniri…

Paviljon Smederevske tvrđave određen je za prezentaciju radova gradskih udruženja žena, a na gradskom trgu biće štandova u okviru prodajne izložbe udruženja žena, proizvođača meda, cveća, vina, voća i suvenira, tokom svih dana trajanja manifestacije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Na gradskom trgu biće organizovan program za decu, nastupi folklornih grupa, i na kraju koncerti Dženana Lončarevića i grupe Kerber, dok je nedelja rezervisana za koncerte Nemanje Nikolića i Zorice Brunclik, a kraj manifestacije biće obeležen vatrometom u ponoć.

Izvor: Agro TV i Visit Smederevo