I zlato se ispiralo tokom Miholjskih sureta

 

Promocija nekadašnjeg zanata  – ispiranja zlata gotovo uvek je i deo programa manifestacije u golubačkim selima.

 

 

ČITAJTE I: Ministarstvo za brigu o selu: Pokretne prodavnice u selima Srbije

 

 

Prema rečima ispirača Živorada Jakobovića vekovima se iz taloga Peka posebnim metodama pronalazilo i ispiralo zlato. Kako tvrdi, na dnu ove pritoke Dunava i danas se krije dragoceni žuti metal.

Foto: Živorad Jakobović

– Nekada je bilo uobičajeno da se kućni budžeti dopunjavaju pronađenim zlatom iz Peka. Priča se da je kraljevska porodica Karađorđević eksploatisala zlato iz ove reke sa četiri bagera i da je ukupno isprano više od sedam tona. Danas je to regulisano zakonom, a želeli bi smo da ispiranje zlata bude atraktivna turistička ponuda Kučeva, Majdanpeka, Golupca i Velikog Gradišta, kaže Jakobović.

A bez alata nema ni zanata, pa su za ovaj posao, kada se radi na starinski način, potrebni drveni vlaški ispitak, vešeraj (korito sa prečagama) kao i kramp i lopata.

Foto: Dušan Đorđević

Poput zlatne groznice, Maleševo su prethodnog vikenda protresla sportska takmičenja, folklorni nastupi i narodna pesma.

-Za sve koji poseduju slobodan istraživački duh i žele da okušaju sreću, obale zlatonosnog Peka su pravo mesto. Ujedno, to je šansa da vratimo jedan od starih zanata, a oni koji od njega ne odustaju tvrde da dobar ispirač može da nađe i do gram zlata dnevno. Moramo im verovati na reč. Oni koji ne veruju neka dođu da proveri, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon održanih Miholjskih susreta u Maleševu kod Golupca.

Foto: Amir Habzagić

Osim u Golupcu, Miholjski susreti su održani i u Bačkoj Palanci gde je izabrana najbolja krofna, Prijepolju gde su se pevale „izvike“, igrale sportske igre, volovi vukli balvane, a sve uz tradicionalnu gastronomsku ponudu. Zabavno je Bilo i u Aleksincu, Boljevcu, Bogatiću i Kraljevu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Nema predaha za Miholjske susrete jer će već narednog vikenda (21. i 22. septembar) bogat program održaće se u opštinama: Kanjiža, Veliko Gradište, Aleksinac, Aranđelovac, Beočin, Kosjerić, Prokuplje, Ruma, Sokobanja, Užice, Varvarin, Bor, Smederevo i Čačak.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

FOTO GALERIJU POGLEDAJTE ISPOD