Oprez: U izniklim usevima uljane repice prisutne štetočine

 

Na najvećem broju površina na kojima se planira proizvodnja uljanih repica setva je u toku ili se očekuje u narednim danima.

Na manjem broju parcela na kojima je repica posejana tokom druge nedelje septembra i nadalje, usevi su u fazi klijanja, nicanja i razvoja kotiledona.

 

 

ČITAJTE I: Zasnivanje useva lucerke

 

 

Na izniklim usevima se registruje aktivnost nekoliko štetočina:

  • Repičine lisne ose : u toku je naseljavanje odraslih jedinki i početak polaganja jaja
  • Buvača : prisutne su odrasle jedinke
  • Vaši : prisutni su pojedinačni primerci krilatih jedinki

Pagusenice  repičine lisne ose u početnim fazama razvoja biljaka ishranom mogu pričiniti veoma značajne štete, a usled jačeg napada može doći i do golobrsta. Buvači  rupičasto izgrizaju kotiledone i mlado lišće, a  vaši imaju veoma značajnu ulogu u prenošenju fitopatogenih virusa.

S obzirom da je u toku početak naseljavanja ovih štetočina, kao i sam početak polaganja jaja repičine lisne ose, hemijske mere zaštite se za sada ne preporučuju!

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Još jednom skrećemo pažnju, da se u iznimnim usevima, kao i u tek posejanim, registruju rupe od  poljskih glodara  (poljski miš i poljska voluharica), za sada na nivou vrlo niske do niske brojnosti. Njihovo prisustvo na parcelama pod repicom nosi rizik od nastanka štete usled ishrane posejanim i klijalim semenom, kao i nadzemnim i podzemnim delovima izniklih biljaka!

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da redovno prate prisustvo i brojnost glodara na parcelama, kako bi se blagovremeno preduzele mere suzbijanja i sprečio nastanak šteta. Suzbijanje se sprovodi po utvrđivanju brojnosti iz II kategorije (10-500 rupa po hektaru od poljske voluharice i 10-50 rupa od poljskih miševa), primenom registrovanih rodenticida.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja