Još jedna izazovna proizvodna sezona za uljanu repicu

Još jedna izazovna proizvodna sezona za uljanu repicu očekuje se kod poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Republike Srbije. Sušno leto uzrokovano nedostatkom padavina i loši uslovi za pripremu zemljišta svakako su izazvali pomeranje rokova setve uljane repice.

Iako je optimalni rok za setvu krajem avgusta i početkom septembra, poslednjih godina se ovaj rok pomera za kasniji period. Ipak, treba imati na umu da postoji mogućnost izmrzavanja kada uljana repica u zimu uđe nedovoljno razvijena, te stoga treba voditi računa da se broj biljaka prilagodi uslovima setve i koriguje setvena norma.

 

 

ČITAJTE I: Oprez: U izniklim usevima uljane repice prisutne štetočine

 

 

 

Uljana repica je usev koji je izložen napadu mnogih štetnih insekata ali i patogena kroz vegetacionu sezonu. Prilikom jesenjih redovnih pregleda useva uljane repice, registrovalo se prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

Foto: PIS

Pregledom useva iz ranijih rokova setve tokom proizvodne 2023/2024 uočeno je značajno prisustvo buvača (Phyllotreta sp.). Velike štete odrasle jedinke buvača posebno nanose kada je repica u fazi kotiledonih listova do prvog para stalnih listova i u ranim fenofazama moze doći do potpunog uništenja lisne površine.

Kao redovna i najvažnija štetočina uljane repice u početnim fazama razvoja je repičine lisna osa (Athalia rosae). Pagusenice ove štetočine mogu naneti značajne štete svojom ishranom. U godinama povoljnim za razvoj može doći do njihovog prenamnoženja i za kratko vreme mogu izazvati golobrst.

Ekonomski prag štetnosti za suzbijanje buvača je 10% oštećene lisne površine, a za repičinu lisnu osu jedna pagusenica po biljci. Suzbijanje se vrši registrovanim insekticidima za tu namenu iz grupe piretroida.

Foto: PIS

Od nicanja mlade biljke uljane repice su na putu leta vaši, naročito zelene breskvine vaši (Myzus persicae), vektora virusa žutice postrne repe (Turnip yellows virus, TuYV). Simptomi prisustva virusa su žuta ili crvena boja listova, nabiranje ivica listova, krtost obojenih listova, koji se često pogrešno mogu povezati sa nedostatkom hranljivih materija i onih izazvanih stresom. Zaražene biljke ostaju patuljaste, zaostaju u porastu, usled čega dolazi do gubitaka prinosa i kvaliteta semena.

Bitna mera pre same setve u kontroli pomenutog virusa je izbor genotipa, koji treba da bude usmeren na one hibride koji su tolerantni na virus žutice postrne repe.

Foto: KITE DOO

Kompanija KITE DOO u svojoj ponudi za suzbijanje štetnih insekata u uljanoj repici ima registrovan insekticid EVURE (a.m. tau-fluvalinat), koja ispoljava izrazito jako delovanje protiv štetočina koje se hrane biljnim tkivom.

Štetni insekti koji se mogu registrovati u uljanoj repici u kasnijem periodu su odrasle jedinke male repičine pipe (Ceutorhynchus pallidactylus) i velike repičine pipe (Ceuthorynchus napi). Najznačajnije štete od strane repičinih pipa nastaju od larvi u stablu i lisnim drškama. Ženke pipa legalicom zasecaju tkivo lisnih drški i stabla, polažu jaja iz kojih se pile larve koje dalje dezorganizuju ova tkiva i presecaju protok vode i mineralnih materija.

Foto: KITE DOO

Kompanija KITE DOO ekskluzivno u svojoj ponudi ima hibrid uljane repice DUKE. Ovaj hibrid pripada RAPOOL genetici koja zauzima lidersku poziciju u selekciji uljane repice. DUKE je rani hibrid što omogućava i kasniju setvu, odnosno, podešavanje vremena setve prema padavinama i količini vlage u zemljištu. Rok za setvu je 10. oktobar.

  • Rani hibrid uljane repice
  • Brz početni porast
  • Tolerantnost na Turnip yellows virus (TuYV)
  • Prisustvo gena RLM7 koji obezbeđuje visoku tolerantnost na bolesti (Phoma lingam)
  • Visok potencijal za prinos i otpornost na pucanje mahuna
  • Visok sadržaj ulja

Ukoliko se setva obavi u prvim rokovima, preporuka je primena regulatora rasta u fazi 4 do 6 listova razvoja. Ukoliko su kasniji rokovi setve primena regulatora rasta nije potrebna u jesenjem periodu vegetacije.

Foto: KITE DOO

KITE DOO u svom asortimanu ima preparat Score Toprex (a.m. difenokonazol + paklobutrazol), koji je regulator rasta, ali i sistemični fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem protiv prouzrokovača suve truleži (Phoma lingam) i bele pegavosti (Cylindrosporium spp.). Doza primene 0,35 l/ha.

Za uspešan razvoj uljane repice, pored suzbijanja štetnih organizama veliki značaj ima i jesenje suzbijanje korova. Preporuka kompanije KITE DOO u zaštiti uljane repice od korova, jeste primena herbicida CHACO (a.m. klopiralid + pikloram), selektivnog translokacionog herbicida namenjenog za suzbijanje širokolisnih korova. Vreme primene u jesenjem periodu je nakon nicanja i useva i korova, ali i u proleće kada krene vegetacija sve do faze cvetnih pupoljaka zatvorenih u mladom lišću (BBCH 20-50). CHACO se primenjuje u količini od 0,35 l/ha uz dodatak okvašivača Surfare 0,25 l/ha.

Foto: KITE DOO

U cilju postizanja visokih prinosa, ali i većeg sadržaja ulja, primena folijarnih đubriva je neophodna. Pravilna ishrana podrazumeva da biljka ima na raspolaganju dovoljno svih vrsta hranljivih elemenata (N, P, K), optimalan pH zemljišta, sadržaj humusa, pravilan vodnovazdušni režim. Uljana repica pored toga što je veoma kaliofilna biljka, ima visoke zahteve za sumporom i za borom.

Foto: KITE DOO

Preporuke kompanije KITE DOO je primena tečnih folijarnig đubriva SumPro, kao efikasnog izvora azota i sumpora, kao i KiBor na bazi bora koji obezbeđuje bolju oplodnju i zametanje mahuna. Za jesenji rast i razvoj snažnog korenovog sistema preporučuje se upotreba đubriva bazirana na mikroelementima sumpor i bor. Bor pomaže prezimljavanje biljke i zbog svoje spore pokretljivosti u zemljištu, preporuka je primeniti ga tokom jesenjih meseci nakon nicanja useva.

Foto: KITE DOO

SumPro je izvrstan izvor sumpora i azota koji biljke brzo apsorbuju. Oba elementa su važne komponente proteina. Doza primene 4-6 l/ha. KiBor je tečni proizvod koji sadrži bor u kompleksu i pomaže u postizanju boljeg oprašivanja i zametanja ploda, a samim tim i na povećan sadržaj ulja. Doza primene je 1-3 l/ha.

Dobra tržišna cena opravdava gajenje uljane repice.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

I u ovako izazovnoj proizvodnoj godini za uljanu repicu, hibrid DUKE je ostvario izuzetne prinose!

ZA DETALJNE INFORMACIJE I DODATNE SUGESTIJE I SAVETE – Pozovite Stručnu podršku sektora “AGRONOMIJA” kompanije KITE DOO:

063/ 865 77 21 ; 063/ 291 168

Piše: dipl. inž. master Ana Takač, KITE DOO