Oprez – na poljima se uočava aktivnost poljskih glodara

 

Pregledom useva kod kojih je žetva u toku ili je završena (soja, kukuruz, šećerna repa), višegodišnjih zasada (voća i vinove loze), lucerišta , novoposejanih useva uljane repice uočavaju se aktivne rupe od poljskih glodara: poljskih miševa i poljske voluharice.

Prisustvo aktivnih rupa se registruje u različitim kategorijama brojnosti u zavisnosti od regiona, lokaliteta, pregledanog staništa. Na većini lokaliteta, brojnost ovih štetočina za sada je na nivou I kategorije (vrlo niska brojnost).

 

 

ČITAJTE I: Još jedna izazovna proizvodna sezona za uljanu repicu

 

 

Veće brojnosti (na nivou II kategorije) uočavaju se na lucerištima, voćnim zasadima, povrću koje je u sistemu za navodnjavanje i na izniklim usevima uljane repice. Samo u pojedinim regionima, u dolinama reka, u voćnjacima se brojnost glodara približava III kategoriji.

Kategorije za utvrđivanje brojnosti poljskih glodara:

Kategorija Opis brojnosti Broj rupa po hektaru
Poljska voluharica Poljski miš
I vrlo niska do 10 do 10
II niska 10-500 10-50
III srednja 500-5000 50-500
IV visoka 5000-20000 500-2000
V vrlo visoka 20000-50000 2000-10000

 

Prisustvo glodara na parcelama nosi rizik od nastanka štete usled ishrane posejanim i klijalim semenom, kao i nadzemnim i podzemnim delovima biljaka. Značajne štete glodari mogu pričiniti u voćnjacima, naročito mladim zasadima i rasadnicima, gde oštećenja dovode do slabljenja i sušenja stabala.

U ovom momentu, najugroženiji su novoposejani usevi uljane repice, lucerišta i višegodišnji zasadi.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da redovno prate prisustvo i brojnost glodara na parcelama, kako bi se blagovremeno preduzele mere suzbijanja i sprečio nastanak šteta. Kao preventivne mere, posebno se ističu zaoravanje žetvenih ostataka, izbegavanje redukovane obrade, preoravanje utrina, zaparloženih površina i briga o prirodnim neprijateljima glodara, pticama.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Hemijsko suzbijanje se sprovodi po utvrđivanju brojnosti iz II kategorije  (10-500 rupa po hektaru od poljske voluharice i 10-50 rupa od poljskih miševa), primenom registrovanih rodenticida.

Ukoliko se ukaže potreba za primenom rodenticida, nakon njihove primene u aktivne rupe iste treba zatrpati, jer i najmanje nestručno izveden zahvat prilikom suzbijanja glodara može imati dugoročne i nesagledive posledice za čoveka i sve životinjske vrste koje nisu cilj suzbijanja!

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja