Ujedinjena udruženja zahtevaju jasan plan subvencija, drugih pet udruženja najavljuje protest

 

Na sastanku Ujedinjenjih udruženja poljoprivrednika Srbije održanom sinoć (7.10.2024.) u Subotici doneta je odluka da od Vlade Srbije traže da u najkraćem roku iznese plan subvencionisanja sa jasno definisanim rokovima isplate na račune poljoprivrednika.

Drugih pet udruženja, koja su 22. jula ove godine potpisala sporazum o međusobnoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, najavljuju opšti protest za 1. novembar, jer se, kako kažu, ne poštuje dogovoreno.

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici „sahranili srpsku poljoprivredu“ i poručili: „Dosta nam je čekanja“

 

 

 

-Sve do sada su bile usmene ponude iz Ministarstva poljoprivrede, prvo je to bilo 7.000, sada 10.000 dinara po hektaru. Zato smo sinoć jednoglasno odlučili da čekamo da nam napismeno dostave ponudu sa tačnim datumima relizacije, kaže za Agroklub predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika (deo Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika, op.aut.) Goran Filipović.

Foto: Goran Filipović/Sastanak poljoprivrednika 7.10.2024.

Traže tačne datume

Kako dodaje, Ujedinjena udruženja traže plan donošenja zakonske regulative u vezi sa gorivom bez akcize na svim benziskim pumpama od 1. januara 2025. Takođe, zahtevaju jasan plan uvođenja sistema javnih skladišta, robnih zapisa i funkcionalne berze, kao i rešavanje problematike PIO poljoprivrednika i moratorijuma na poljoprivredne kredite.

-Što se nas tiče, kao da tu ponudu nismo ni dobili. Neću da pregovaram o 10.000 dinara, hoću da pregovaram o sistemskim rešenjima i tu da vidim pomak, da vidim datume za svaki javni poziv. Jednoglasno smo se dogovorili da od sada za svaki javni poziv mora da stoji rok do kada to mora da bude plaćeno, poručuje on.

Podsetimo, u četvrtak, 3. oktobra, predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice sastali su sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem kako bi razgovarali o aktuelnim zahtevima proizvođača.

Foto: Pixabay

Jedan od zahteva bio je isplata 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme, bez pravdanja računom, za šta im je u Ministarstvu rečeno da će trebati do godinu dana za isplatu sredstava. Umesto toga im je ponuđeno 7.000 dinara po hektaru bez pravdanja računom, pa nakon toga 10.000 dinara, što bi moglo svima da bude isplaćeno u roku od 15 do 20 dana.

Ovom sastanku prethodio je protest subotičkih poljoprivrednika prošlog ponedeljka, blokada autoputa prema državnoj granici, kao i saslušanje nekoliko njih u prostorijama BIA- e u Subotici.

U okviru ujedinjenih zajednički deluju Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja poljoprivednika Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, uz podršku Novoseljanskih paora, Banatska crnica Nova Crnja i Dolovačkih paora.

Foto: Agroklub.rs

Drugih pet udruženja najavljuju protest

Sa druge strane, pet udruženja poljoprivrednika koja su 22. jula potpisala Sporazum o međusobnoj saradnji sa Ministarstvom poljorivrede, najavljuju opšti protest na teritoriji cele Srbije za 1. novembar.

-U sporazumu o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede su taksativno navedene mere podrške sa visinom subvencija i datumom isplate na koji se obavezala Vlada Republike Srbije sa jedne strane i poljoprivredna udruženja sa druge strane, navodi se u saopštenju ovih pet udruženja.

Podsetimo, sporazum su potpisali predstavnici uduženja „Stig“ iz Požarevca, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Severni Banat“ iz Kikinde, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“ i „Brestovački ratar“ iz Banatskog Brestovca.

Foto: Agroklub.rs

Nemerljiva šteta za proizvođače

Napominju da bi smanjivanjem visine subvencija Ministarstvo poljoprivrede prekršilo zvanično potpisan dokument i bila bi naneta nemerljiva šteta poljoprivrednicima.

-Rok za ispunjenje i poziv za sertifikovano seme u visini od 17.000 dinara je kraj oktobra i realizacija je do kraja 2024. godine. Svako smanjivanje novčanih davanja za bilo koju meru navedenu u sporazumu je korak unazad i nije u interesu poljoprivrednika, a ni udruženja koja su svoj potpis stavila.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Kako dodaju, zbog svih ovih razloga, ali i odbijanja Ministarstva poljoprivrede da demantuje navode za smanjenje subvencija sa 17.000 dinara na 10.000 dinara, postavlja se pitanje kako poljoprivrednici da veruju nekom narednom dogovoru ako do sad nekoliko potpisanih sporazuma sa Vladom Republike Srbije i resornim ministrima nisu ispoštovana.

-Naterani smo da pozovemo sva časna i poštena udruženja na opšti protest na teritoriji cele Srbije za 01.11.2024 od 9 sati, zaključuju ova udruženja.

Izvor: Agroklub.rs