Opada međunarodna trgovina semenskim krompirom

 

Međunarodna trgovina semenskim krompirom opada u poslednjih pet godina, poručuju analitičari EastFruit-a.

Četiri najveće zemlje izvoznice, koje čine 74% svetskog izvoza, takođe su pokazale negativne trendove u izvozu semenskog krompira.

 

ČITAJTE I: Čišćenje, dezinfekcija i priprema plastenika za sledeću sezonu

 

 

-Globalni pad međunarodne trgovine semenskim krompirom posledica je izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova 2022. i 2023. godine u glavnim zemljama proizvođačima, što je negativno uticalo na obim proizvodnje. Pored toga, došlo je do intenziviranja lokalnih programa uzgoja u nekim zemljama, primećuje Andrij Jarmak, ekonomista Investicionog centra. Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) .

Foto: Pixabay

Po njegovim rečima nedavno je faktor „deglobalizacije“, odnosno povećanje trgovinskih barijera, kako tarifnih tako i netarifnih, od strane raznih zemalja, dodatno umanjio efikasnost poslovanja sa krompirom u celini.

Globalna prodaja semenskog krompira opala je za 42.000 tona, ili 2,5% u proseku godišnje, od 2019. do 2023. Velika Britanija je prednjačila u smanjenju izvoza najbrže, za 6% i 6.000 tona godišnje. Holandija je relativno sporije smanjivala izvoz, za ​​2,7% godišnje, ali je apsolutni obim pada bio veći, na 24.000 tona godišnje. Uprkos trendu smanjenja obima izvoza, Holandija nastavlja da drži neverovatno visok udeo na globalnom tržištu semenskog krompira — više od 51%.

Grafika: EastFruit

Zanimljivo je da je Nemačka pretekla Veliku Britaniju poslednjih godina, gurnuvši je na četvrto mesto na globalnoj rang listi. U međuvremenu, Francuska ostaje na drugom mestu, držeći impresivnih 12% udela na globalnom tržištu semenskog krompira.

Foto: Pixabay

Među prvih 10, Belgija je doživela najbrži pad izvoza semenskog krompira i pala na osmo mesto u svetskoj rang listi izvoznika, sa prosečnim godišnjim smanjenjem od 13%.

Nasuprot tome, Egipat je prednjačio u povećanju izvoza semenskog krompira, pre svega zbog naglog porasta snabdevanja Rusije 2023. Međutim, održivost ovog rasta je neizvesna kao i sve što se odnosi na trgovinu sa Rusijom.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Pored toga, Sjedinjene Države su nastavile da povećavaju inostranu prodaju semenskog krompira u druge zemlje po prosečnoj stopi od 9%, ili 3.300 tona godišnje, što je jedini izvoznik sa održivim rastom među prvih 10.

Izvor: EastFruit