Sada je kritičan trenutak za zaštitu uljane repice

 

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja upozorava da je sada kiritičan momenat za zaštitu uljane repice posejanih u drugoj polovini septembra, koja je u početnim fazama razvoja i kao takva najsetljivija na napad štetočina!

Pregledom useva uočava se aktivnost: repičine lisne ose, buvača, lisnih vaših, kupusovog moljca, kukuruzne sovice, glodara.

 

 

ČITAJTE I: Još jedna izazovna proizvodna sezona za uljanu repicu

 

 

U ovom momentu najznačajnija štetočina je repičina lisna osa, čije pagusenice u početnim fazama razvoja biljaka ishranom mogu pričiniti veoma značajne štete, a usled jačeg napada može doći i do golobrsta.

Ne treba zanemariti ni prisustvo buvača koji pri suvom i toplom vremenu mogu značajno oštetiti useve izgrizajući kotiledone i mlado lišće. Prisustvo vaši na repici nosi rizik od infekcije useva virusom žutice postrne repe, koje se nekoliko godina unazad registruje u proizvodnji ove uljarice.

Za naredni period najavljeno je suvo vreme sa visokim dnevnim temperaturama vazduha, te se može očekivati neometana aktivnost svih navedenih štetočina.

PIS preporučuje pregled upotrebe i hemijske mere zaštite po postizanju sledećih pragova štetnosti:

  • Repičina lisna osa: jedna mlada pagusenica po biljci ili 0,5 starijih pagusenica po biljci.
  • Lisne vaši: 20% infestiranih biljaka lisnih vaših u fazi uljane repice od kotiledona do 6. razvijenog lista
  • Buvači: 5-10% uništene lisne površine.

Registrovani insekticidi u usevima uljane repice su sledeći:

  • Decis 2,5 EC, Konfuzija, Poluk (deltametrin) 0,2-0,3 l/ha ili Decis ekpert 0,075 l/ha ili
  • Grom (lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha ili Karate Zeon 0,25-0,35 l/ha ili
  • Mavrik (tau-fluvalinat) 0,15-0,2 l/ha.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

PIS i dalje upućuje poljoprivredne proizvođače na redovan pregled parcela na prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara jer oni nose rizik od nastanka štete usled ishrane nadzemnim i podzemnim delovima izniklih biljaka.

Ukoliko se utvrdi brojnost glodara u II kategoriji (10-500 rupa po hektaru od poljske voluharice i 10-50 rupa od poljskih miševa) preporučuje se primena registrovanih rodenticida na bazi cink-fosfida, uz obavezno poštovanje svih mera zaštite ljudi, životinja, životne sredine.

Izvor: PIS