Vratiti dostojanstvo ženama na selu

 

 „U njenim rukama“ naziv je velike manifestacije koja je održana u Kragujevcu povodom  Međunarodnog dana žena na selu.

Na manifestaciji je učestvovalo više od 20 udruženja žena sa sela iz svih krajeva Srbije.

 

ČITAJTE I: Odobreno još 209 kuća – Mladi hrle u Sombor

 

 

– Ovaj datum je prilika da seoskim ženama odamo priznanje za njihov rad i trud, kao i da čitavo društvo podsetimo koliko duguje upravo ženama sa sela. Tim povodom, predsednicama udruženja žena sa sela biće uručeni pokloni, a najzaslužnijem udruženju biće dodeljena i velika Grand prix nagrada, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Pixabay

Ministar za brugu o selu Milan Krkobabić naglašava da je za društvo u celini od posebne nacionalne i državne važnosti da postignemo saglasje oko toga da su žene u selima ključni, odlučujući i najvitalniji deo odbrane opstanka sela Srbije.

-Kada govorimo o položaju žena na selu, pogotovo onima starije dobi, a koje nisu u penziji i nikada neće biti, mislimo pre svega na uvođenje socijalne – garantovane penzije ne manja od 150 evra, kaže Krkobabić.

Po njegovim rečima, za te žene moramo nešto da uradimo kao društvo, kao država, moramo da poradimo na njihovom socio-ekonomskom položaju.

Foto: Pixabay

– Moraju od nečega da žive, moraju nešto da imaju i moraju za nešto da se pitaju. Niti imaju, niti se pitaju. Šta hoćemo? Hoćemo da te naše majke, bake, sestre, supruge dobiju jednu novu ulogu, hoćemo da im omogućimo stabilan izvor egzistencije, a onda i da im vratimo ljudsko dostojanstvo. One to zaslužuju, poručuje Krkobabić.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Organizator ovog događaja je Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede, a manifestaciju su podržali i Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo privrede, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo turizma i omladine, Privredna komora Srbije, Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije (SCAP) i grad Kragujevac. Prijatelji manifestacije su Metro Cash and Carry, kompanija Nestle i Evropska kuća.

 

Izvori: MPŠV i Ministarstvo za brigu o selu