Kasna setva šargarepe

 

Šargarepa može da se seje i  tokom prvih dana novembra. Odgovaraju joj plodna zemljišta neutralne reakcije.

Kvalitet  zemljišta ima najvažniji uticaj na formiranje  pravilnog korena. Kada naiđe na kamen ili nepropusni sloj račva se i puca. Dobri predusevi za šargarepu su mahunarke, paprika, paradajz, kupus, a loši su korenasto i krtolasto povrće.

 

 

ČITAJTE I: Prednosti jesenje setve graška

 

 

Posle nje se može sejati  skoro sve povrće. Najčešće se gaji kao drugi usev u plodoredu, posle biljaka koje se obilno đubre stajnjakom.

Foto: Pixabay

Šargarepa u tipu „Nantes“ treba sejati u šestorede  bankove širine  120 cm, s’ razmakom između redova 14 cm i rastojanjem između bankova pola metra. Seje se na  dubinu od 1,5 do 2 cm. U zavisnosti od temperature,  nicanje može da traje  i do 20 dana. Da bi se skratio ovaj period  seme se pre setve naklijava ili  jarovizuje.

Za naklijavanje seme se stavi u platnenu vrećicu i kvasi umakanjem u hladnu vodu svakih pet sati tokom jednog do dva dana. Posle namakanja se ocedi  i ostavi na temperaturi od  18 – 20 stepeni. Tokom ovog tretmana seme polako bubri i povećava zapreminu. Pre setve ga treba prosušiti da bi se nicanje olakšalo i normalno nastavilo.

Foto: Pixabay

Jarovizacija semena nema veze sa jarovizacijom biljaka koja utiče na prorastanje i cvetanje. Na početku ovog procesa kilogram semena se potopi  u litar vode i drži na sobnoj temperaturi  tokom 4 – 5 dana, tj. dok ne počne klijanje. Zatim se prenosi u frižider u kojem je temperatura  od 0- 1 stepena , i tu se čuva 10 – 15 dana. Seje se u vležno zemljište .Jarovizovano seme niče 7-8 dana  ranije od nejarovizovanog.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Šargarepa iz ovog roka  se vadi u martu. Tada  na tržištu ima dovoljno šargarepe iz hladnjača, tako da u novembru treba sejati šargarepu samo ako postoji sigurno tržište.

Piše: Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo, PSSS Kruševac