KITE DOO: Šta savetuju stručnjaci pred setvu pšenice?

 

Pšenica (Triticum spp.) predstavlja veoma značajnu biljnu vrstu u setvenoj strukturi Republike Srbije.

Usled nepravilne količine padavina tokom vegetacije, većina poljoprivrednih proizvođača planira znatno povećanje ozimih biljnih vrsta u setvenoj strukturi. Mogućnost redukovane obrade u agrotehnici pšenice, što svakako utiče na uštede i brzinu same setve, opredeljuje da se proizvođači odluče za gajenje ozime pšenice.

 

 

ČITAJTE I: Šta treba znati o nabavci traktora preko IPARD-a?

 

 

Da bi se postigli adekvatni prinosi, agrotehnika je od presudnog značaja. Kao prvi i osnovni postulat, izdvaja se plodored koji obezbeđuje smenu adekvatnih useva što kasnije utiče na celokupnu proizvodnju. Najbolji predusevi za setvu pšenice su, oni koji ranije dospevaju i ostavljaju dovoljno vremena za adekvatnu pripremu. Među njima izdvajaju se leguminoze (grašak, soja, grahorica) koje deo azota ostavljaju u zemljištu. Posebno je značajno da se u plodoredu izostave biljke iz familije trava (Poaceae) kako bi se redukovao broj patogena i štetočina, prirodnim putem.

Foto: KITE DOO/Namensko KiTech vozilo za uzorkovanje zemljišta

Poznato je da pšenica dobro reaguje na obradu zemljišta, koja treba da obezbedi da seme dođe u vlažan sloj sa dobrom pokrivenosti kako bi proklijalo, a potom i ukorenilo, što je veoma bitno pre bokorenja i ulaska u zimu.

Đubrenje pšenice, iako se u praksi smatra da je lako, predstavlja složenu operaciju koja treba da uzme u obzir sadržaj hraniva u zemljištu, potrebe biljke na osnovu projektovanog prinosa i klimatske uslove. Znajući da je analiza zemljišta veoma bitna, stručni tim departmana KITE TEHNOLOGIJE nudi uslugu za precizno i multipoligonsko uzorkovanje zemljišta, nakon čega se radi analiza pristupačnih hraniva u akreditovanoj laboratoriji u Mađarskoj na 14 parametara (humus, mehanički sastav zemljišta, pH, ukupno vodorastvorljive soli, CaCO3, NO2-NO3-N, P2O5, K2O, Na, Mg, Mn, S, Zn i Cu). Osnovna formulacija hraniva N, P i K na koju su proizvođači navikli, dopunjena je sadržajem dodatnih elemenata koji su pokazali značajnu ulogu u povećanju prinosa. Nakon kreiranja mapa varijabilnog đubrenja, prema rezultatima analiza, dobijaju se preporuke za očuvanje plodnosti zemljišta.

Pre setve pšenice, potrebno je odabrati genotipove koji u proizvodnim uslovima imaju sposobnost da iznesu visoke i stabilne prinose odgovarajućeg kvaliteta. Trenutno smo ušli u optimalni agrotehnički rok setve, koji omogućuje da biljka spremna uđe u hladno vreme. Optimalna gustina sklopa (broj izniklih biljaka/m2) zavisi od više faktora, prevashodno od energije klijanja, apsolutne težine (mase 1000 semena) i zdravstvenog stanja semena, dok je dubina setve različita i zavisi od pripremljenosti zemljišta kao i dostupnoj vlažnosti. Kompanija KITE DOO ima dve sorte pšenice LG ARNOVA i CS SOMTUOSO, koje se odlikuju visokim potencijalom za prinos i kvalitetom zrna– kao i povišenoj tolerantnosti na ekonomski značajne prouzrokovače oboljenja.

Redovnim obilascima proizvodnih parcela, može se pravovremeno reagovati i usev zaštiti od bolesti i štetočina. U jesenjem i predzimskom periodu, najveće štete nanose poljski glodari: poljski miš (Apodemus sylvaticus) i poljska voluharica (Microtus arvalis), koji se prvo hrane posejanim i klijalim semenom, a kasnije nakon nicanja useva nastavljaju svoju aktivnost oštećujući nadzemne i podzemne delove izniklih biljaka. Prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu je 10-500 aktivnih rupa/ha. Preporučuje se redovan obilazak useva na prisustvo aktivnih rupa i primena registrovanih rodenticida na bazi cinkfosfida (ubacivanjem gotovih mamaka u aktivne rupe, 5-10 gr po aktivnoj rupi) po postizanju pragova štetnosti. Kako ne bi došlo do trovanja divljači i ptica, aktivne rupe obavezno treba zatrpati nakon primene rodenticida.

Foto: PIS

Odmah nakon nicanja pšenice, u zavisnosti od rokova setve, poslednjih godina registruje se prisustvo cikade Psammotettix alienus, vektora virusa kržljavosti pšenice (Wheat Dwarf Virus). U našim agroekološkim uslovima, njeno prisustvo se beleži od februara do decembra. Virus se ne prenosi semenom, a glavni izvor virusa je samonikla pšenica i brojni drugi korovi iz familije Poaceae. Cikada je veoma infektivna, nema period inkubacije i za razliku od biljnih vaši, virus može da prenese nakon par minuta ishrane na zaraženoj biljci. Simptomi koje karakteriše ovaj virus ogledaju se u vidu slabog bokorenja, smanjenog porasta, žbunastog izgleda, hlorotičnih do crvenkastih listova, što na kraju dovodi do smanjenja i izostanka klasanja.

Izvor: KITE DOO

Prisustvo takvih simptoma najčešće se registruje tokom marta, aprila i maja. Obzirom da pomenuta cikada može da razvije više generacija godišnje, u cilju redukovanja brojnosti u jesenjem periodu neophodno je useve zaštititi insekticidima. Kompanija KITE DOO u ponudi za suzbijanje štetnih insekata u pšenici ima registrovan insekticid EVURE (a.m. tau-fluvalinat). On efikasno deluje protiv štetočina koje se hrane biljnim tkivom. Doza primene je 0,15 l/ha.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Kompanija KITE DOO odabirom novih i jedinstvenih rešenja daje odgovore na sve veće zahteve poljoprivrednih proizvođača i poljoprivredne proizvodnje. Sortiment i tehnologija strnih žita, u promenjenim agroekološkim uslovima se značajno menjaju, a sve u cilju postizanja stabilnijih i većih prinosa, kao i kvaliteta zrna. Preporuka  kompanije je pravilan izbor sorti, odgovarajuća primena folijarnih đubriva, biostimulatora, bioprotektora, sredstava za zaštitu bilja, a sve na osnovu stalnog monitoringa useva od njegovog nicanja do žetve.