Kako i zašto gajiti korijander?

 

Biljka koja se često sreće u razgovorima o zdravom načinu ishrane i člancima u raznim časopisima  i na internetu, za koju  postoji veliko zanimanje je  korijander (CORIANDRUM SATIVUM L.)

To je jednogodišnja, zeljasta biljka. Gaji se zbog semena, lista i ploda koji sadrži eterično ulje.

Koren može ići u dubinu zemljišta do 1,5 m i lako se uzgaja. Zbog svojih osobina postaje dosta pozitivno vrednovana biljka.

 

 

ČITAJTE I: Proizvodnja salate u zaštićenom prostoru

 

 

Samo seme je bogato etarskim uljem koje ima poseban miris. Etarsko ulje se dobija destilacijom i ima upotrebu u medicini , kozmetici i prehrambenoj industriji. Uljne pogače koje su ostatak od destilacije ulja imaju oko 17 % proteina i 4-5 % ulja i služe kao koncentrovana stočna hrana.

Foto: Pixabay

Malo se zna, ali korijander ima značaj i kao dobra paša za pčele. Najviše se koristi kao začin za popravljane ukusa i arome, u mesnoj industriji i svuda gde je potrebno i moguće prirodno konzervisati hranu.

Foto: Pixabay

Svi delovi biljke su jestivi. Plodovi se koriste kao zamena za biber ili cimet. Kada se koristi kao biber koristi se mleven, a posebno pri spravljanju kobasica. List se koristi kao dodatak u supama i čorbama. Narodna medicina ga koristi kao antioksidant i antiseptik.

Korijander spada u eterično – uljne biljke i gaji se u našem okruženju najviše u Panonskoj niziji.

Prosečan prinos je oko 800 kg/ha , a maksimalan do 1600 kg/ha.

Foto: Pixabay

Gaji se u plodoredu, a najbolji predusevi su mu okopavine i zrnene mahunjače. Odgovaraju mu duboka i plodna zemljišta, ali se može gajiti i na siromašnijim.

Odgovara mu umereno topla klima. Dužina vegetacije je od 90-120 dana, u prvoj polovini vegetacije traži toplo i suvo vreme.

Osetljiv je na nedostatak vlage u fazi granjanja, cvetanja i obrazovanja plodova. Seme klija i niče na temperaturi 6-7 ⁰ C. Ponik je otporan na temperature do -10 ⁰C.

Foto: Pixabay

Odličan je predusev za ozima strna žita. Osnovna obrada zemljišta se obavlja u jesen na dubinu od 25-30 cm. Predsetvena priprema zemljišta se obavlja u proleće na dubinu od 5-10 cm. Stajnjak se zaorava pod osnovnu obradu ili pod predusev u količini do 15 t/ha . Mineralno kompleksno đubrivo, u preporučenoj količini, nakon obavljene agrohemijske analize, NPK 15 :15 :15  se unosi pod osnovnu obradu. Predsetveno se može upotrebiti 100 kg KAN-a.

Seme mora biti čisto, zdravo sortno, vlažnosti do 10 % i seje se sredinom marta , vrstično sejalicama na međuredni razmak od 40-50 cm i oko 2 cm u redu, na dubinu 3-4 cm.

Foto: Pixabay

Količina semena je od 12-18 kg/ha. Ako je proleće sušno obavezno povaljati nakon obavljene setve.

Međuredna kultivacija zbog svog značaja u borbi protiv korova i razbijanja pokorice se obavlja do dva puta na dubinu od 4-5 cm.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Žanje se kada 75 % plodova dobije mrko-sivu boju i mora se obavezno pre skladištenja vlaga zrna spustiti na najmanje 12 %.

Korijander je pogodan zbog načina na koji se proizvodi za organsku proizvodnju pa se sve više sa njim srećemo i na organskim tezgama i u prodavnicama zdrave hrane.

Ako ga kupujete, kupujte ga od proverenih, sigurnih ljudi ili trgovaca. Svoj pun učinak ima samo ako se proizvede na stručan način i bude bezbedno ispravan za upotrebu u ishrani.

Piše: Miloš Nikoletić, PSSS Srbija