Uticaj silaže na kvalitet mleka i mlečnih proizvoda

 

Nakon konzumiranja silaže njen miris preko digestivnog trakta može da se prenese na mleko. Ima čak mišljenja da se to dešava preko atmosfere, odnosno udisanjem isparljivih sastojaka.

Realnije je da se aromatični sastojci  silaže, rastvorljivi u vodenoj frakciji mleka, prenose nakon njenog konzumiranja.

 

 

ČITAJTE I: Preventivne mere i način lečenja mlečne groznice

 

 

Oni se mogu odstraniti aeracijom pomuženog mleka, ili aeracijom zagrejanog mleka u vakuumu. S druge strane, miris silaže može da se prenese pri muži u otvorene sudove, pri čemu se ne vezuje samo za vodenu frakciju, već i mlečnu mast, odatle se ne može ili samo delimično može odstraniti aeracijom.

Foto: Agroporal.rs

Zbog toga se preporučuje se da se silaža kravama daje tek nakon obavljene muže, kako bi bilo dovoljno vremena da određeni sistemi razgrade ove nepoželjne sastojke do sledeće muže.

Neki hemijksi konzervansi koji se koriste pri siliranju mogu imati uticaj na količinu mlečne masti. Ishrana muznih krava sirovim zrnom kukuruza koje je konzervisano propionskom kiselinom može dovesti do smanjenja procenata mlečne masti, dok upotreba sirćetne kiseline kao konzervansa ima suprotan efekat.

Foto: Pixabay

Pri muži u otvorene sudove iz vazduha u mleko mogu da dospeju spore Clostridiae, koje potiču iz silaže, pri črmu one utiču na nepoželjan proces zrenja tvrdih sireva, uz nadimanje i promenu strukture, arome i ukusa, dok nije zapažen uticaj na kvalitet mekih sireva.

Prirodno stanište anaerobnih sporogenih bakterija je zemljište, koje može u jednom gramu da sadrži oko 300-400 ovih bakterija, a i više. U toku spremanja silaže može doći do njene kontaminacije sporama Clostridiae, a zbog unošenja zemlje u silažu, bilo prilikom ubiranja biljnog materijala, ili prilikom ulaska traktora u silo-objekat, čije su gume zaprljane zemljom. Pri ishrani takvom silažom, spore ovih bakterija dospevaju u feces, gde ih može biti i nekoliko miliona po gramu, a odatle, preko vazduha, u mleko.

Foto: Pixabay

Ovih mikroorganizama ima naročito mnogo u silažama od materijala koji se teško silira kao što su lucerka, crvena detelina, grahorica i gde nedovoljna količina lakorastvorljivih ugljenih hidrata ne dozvoljava brz razvoj i dominantnost bakterije mlečne kiseline. Zbog toga je pri spremanju silaže od ovakvih kultura neophodno primeniti hemijkse konzervanse ili ugljenohidrantne dodatke.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

U nekim zemljama zabranjena je upotreba silaže za krave čije se mleko koristi u proizvodnji kvalitetnih mlečnih sireva, pre svega ementalera i grijera.

Piše: Savetodavac za stočarstvo, Marković Miloš PSSS Niš