Glave karakteristike proizvodnje matičnjaka

 

Matičnjak je lekovita i začinska biljka prijatnog mirisa koja pomalo podseća na nanu i limun.

Od matičnjaka se koriste list i lisni izdanci, koji se u narodnoj medicini upotrebljavaju za smirenje, poboljšanje varenja i grčeve u stomaku kao i etarsko ulje koje se upotrebljava u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

 

ČITAJTE I: Koprivu cene i narodna i zvanična medicina

 

 

Matičnjak je biljka visine oko 60-80cm sa dobro razvijenim korenom. Klimatski uslovi u Srbiji odgovaraju gajenju matičnjaka. Za uzgoj matičnjka najbolje odgovaraju plodna, rastresita zemljišta, neutralna do slabo kisele reakcije. Planinski uslovi, odnosno  teška i jako vlažna zemljišta su veoma nepogodna za njeno uspevanje.

Foto: Pixabay

S’ obzirom na to da je matičnjak višegodišnja biljka, na nju se ne primenjuje plodored jer na istom zemljištu može da opstane 6-10 godina. Matičnjak može biti dobar predusev svakoj jednogodišnjoj lekovitoj ili ratarskoj kulturi dok za nju najbolji predusevi  su usevi rane berbe, odnosno strna žita, okopavine i industrijske biljke.

Foto: Pixabay

Priprema zemljišta se obavlja u jesen ili proleće u zavisnosti od vremena setve ili sadnje. Za uspešnu proizvodnju matičnjaka neophodno je i unošenje određene količine đubriva. Dobri prinosi se postižu u koliko se matičnjak gaji na parceli  koja je bila đubrena stajnjakom tokom gajenja predhodne kulture.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Primena mineralnog đubriva, zavisi od plodnosti zemljišta i u glavnom se kreće od 120-180kg/ha azota, 50-60 kg/ha fosfora i 150-200 kg/ha kalijuma. Prihrana matičnjaka se obavlja azotnim đubrivom.

Autor: Smiljka Mojsović, PSS Sombor