Više od 150 dobitnika Nobelove nagrade i Svetskog programa za hranu UN potpisalo je otvoreno pismo u kojem pozivaju da se ulože napori da se poveća proizvodnja hrane.
Oni su pozvali na hitnu akciju kako bi se dala prednost istraživanju i tehnologiji da bi se rešio „tragični nesklad globalne ponude i potražnje hrane“, preneo je Gardijan.
ČITAJTE I: Najtraženija hrana u 2025. godini biće med
Fizičar Robert Vudro Vilson, hemičarka Dženifer Dudna, Dalaj Lama, ekonomista Džozef Stiglic, naučnica NASA Sintija Rozencvajg, etiopsko-američki genetičar Gebisa Ejeta, Akinvumi Adesina, predsednik Afričke razvojne banke, Vole Sojinka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, fizičar Rodžer Penrouz, neki su od potpisnika pisma kojim je koordinisao Keri Fauler, specijalni izaslanik SAD za globalnu bezbednost hrane.
Ističući izazove, uključujući klimatsku krizu, rat i pritiske na tržište, potpisnici su pozvali da se preduzmu napori „prilagođeni planeti“ koji bi doveli do značajnih skokova u proizvodnji hrane da bi se prehranilo 9,7 milijardi ljudi do 2050. godine.
U pismu se navode najperspektivnija naučna otkrića i nova polja istraživanja koji bi mogli da postanu prioritetni ciljevi.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Oni uključuju unapređenje fotosinteze za pšenicu i pirinač i razvoj žitarica koje rastu bez đubriva uz podsticanje istraživanja autohtonih useva koji tolerišu ekstremne vremenske uslove, smanjenje otpada od hrane poboljšanjem roka trajanja voća i povrća i stvaranje hrane od mikroorganizama i gljivica.
Izvor: Tanjug