Preventivne mere u kontroli štetnih organizama u proizvodnji rasada

U našoj proizvodnji povrća u prethodnim vegetacijama veliki problem predstavljalo je prisustvo biljnih virusa, od kojih su najznačajniji virus bronzavosti paradajza koga prenose tripsi, virus mozaika krastavca i virus crtičastog mozaika krompira koje prenose vaši.

 

ČITAJTE I: Reč stručnjaka Instituta za povrtarstvo: Proizvodnja rasada povrća

 

 

Sa ciljem uspešne kontrole virusnih oboljenja u proizvodnji rasada sada je ključno sprovođenje svih raspoloživih preventivnih mera kontrole. Ukoliko dođe do prenošenja zaraženih biljaka na otvorenom polju celokupna proizvodnja može biti ugrožena.

Preporučuju se sledeće mere:

  • suzbijanje korova u i oko plastenika u kome se proizvodi rasad jer su korovi najznačajniji izvor zaraza u tekućoj vegetaciji,
  • postavljanje insekatskih mreža na ulazne otvore plastenika u cilju sprečavanja ulaska vaših i tripsa koji su prenosioci virusa,
  • postavljanje žutih lepljivih traka za pravovremeno utvrđivanje prisustva vaši i tripsa,
  • treba redovno vršiti pregled rasada na prisustvo vaši i tripsa i ukoliko se registruje njihovo prisustvo primena hemijskih mera zaštite registrovanim insekticidima. Vaši treba tražiti na naličju listu, dok se prisustvo tripsa najlakše može utvrditi otresanjem biljaka na belu podlogu,
  • biljke sa simptomima viroza treba ukloniti iz rasada i uništiti mesto proizvodnje.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Sa ciljem zaštite od prouzrokovača poleganja rasada ali i drugih patogena, PIS preporučuje sledeće preventivne mere:

  • dezinfekcija kontejnera za setvu, saksija, alata, i sl. Za dezinfekciju može da se koristi rastvor natrijum-hipohlorita i vode u odnosu 1:4,
  • dezinfekcija zemljišta i supstrata,
  • setva deklarisanog semena,
  • neposredno posle setve i pre pikiranja treba zaliti rasad fungicidima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorid + fosetil-aluminijum u količini 3-6 ml + 2 l vode/m²,
  • obezbeđivanje adekvatne temperature, vlažnosti, osvetljenja i redovnog provetravanja biljaka,
  • ukoliko dođe do poleganja rasada treba ukloniti obole biljke i uništiti ih van mesta proizvodnje.

Izvor: PIS