U zavisnosti od sorte, lokaliteta i ekspozicije, zasadi šljive, višnje, trešnje, kajsije se nalaze u fazi mirovanja do bubrenja pupoljaka.
Dalji najavljeni porast temperature vazduha će dovesti do ubrzanog razvoja vegetacije. Pravo je vreme za zimski tretman koštičavog voća!
ČITAJTE I: Inovativni električni i mobilni ventilatori protiv smrzavanja
Zimski tretman voća je veoma značajna preventivna mera kontrole velikog broja patogena i štetočina voćaka u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Brojni insekti, grinje, prouzrokovači biljnih bolesti prezimljavaju u voćnjacima i to najčešće ispod kore drveta, na granama i grančicama, ispod ljuspica pupoljaka.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala brojnih patogena, kao i smanjenje brojnosti prezimljujućih formi štetočina, proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja.

Preporučuje se temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode. Treba voditi računa da radni rastvor prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja štetnih organizama. Samo izvođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, pri čemu temperatura vazduha treba da bude preko 5°C.
Važna napomena : od sledeće nedelje se najavljuje značajan porast temperature (T>15°C) koji će usloviti brzo odmicanje faze razvoja, što je od ključnog značaja kada je u pitanju primena bakarnih preparata koja je moguća kod koštičavog voća samo do početka pucanja pupoljaka! U suprotnom, može doći do fitotoksije mladog biljnog tkiva.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
Naročito treba imati u vidu faze razvoja bresaka i nektarina gde su već prisutni zeleni listići!
O aktuelnostima u zaštiti ovih voćnih vrsta pogledati detaljnije regionalne preporuke.
Izvor: PIS