Rizici i mere zaštite jabuke u cvetanju

 

Aktuelni vremenski uslovi — kišni periodi u kombinaciji sa povišenim temperaturama — optimalni su za razvoj patogena u zasadima jabuka, te je neophodna brza reakcija voćara.

U zasadima jabuka trenutno su prisutne različite fenofaze cvetanja.

 

ČITAJTE I: Mere zaštite bresaka i trešanja od štetočina

 

 

Period cvetanja predstavlja jednu od najsetljivijih faza u vegetaciji jabuka, naročito kada su u pitanju bolesti poput čađave pegavosti lišća i bakteriozne plamenjače.

Foto: PIS

Padavine zabeležene tokom noći nedelje/ponedeljak i ponedeljak/utorak, kao i najavljene padavine za četvrtak i petak (prema trenutnim prognozama i zavisno od dela zemlje), stvaraku izuzetno povoljne uslove za infekciju prouzrokovačima ovih oboljenja.

Kada je reč o čađavoj pegavosti, treba imati na umu da čak i trajne padavine mogu dovesti do kratkotrajne infekcije, posebno u uslovima povišenih temperatura koje se očekuju narednih dana. Vlaženje lista u trajanju od samo 9–10 sati može biti dovoljno za ostvarenje infekcije.

Foto: PIS

Sada je ključno kvalitetno zaštititi lišće i cvetove, kako bi se sprečilo ostvarenje infekcije, pojava simptoma i dalje širenje patogena — čime se ujedno može smanjiti potreba za intenzivnim tretmanima u drugom delu sezone.

Zbog toga se preporučuje primena kombinacija fungicida:

  • preventivnog delovanja: am ditianon, fluazinam, dodin, kaptan
  • sistemskog delovanja: am difenokonazol (izdvaja se zbog jakog „kurativnog“ delovanja — efikasan i protiv već ostvarene infekcije)

Difenokonazol ujedno deluje i na prouzrokovača pepelnice jabuke .

Foto: PIS

U mnogim jabučnjacima primećeni su „beli mladari“, posebno kod osetljivih sorti (Ajdared, Jonagold, Red Jonaprince, Jonatan, Greni Smit i dr.), koji nose obilje konidija patogena — što predstavlja visok rizik za infekciju mladih listova. Optimalna temperatura za klijanje konidija pepelnice je oko 22°C, što odgovara trenutnim vremenskim uslovima.

Imajući u vidu najavu padavina (četvrtak, petak), zasade u cvetanju je neophodno pravovremeno zaštititi i zaraze prouzrokovanim  bakterioznim plamenjače jabučastog voća , naročito imajući u vidu da je  optimalna temperatura za umnožavanje ovog patogena 21-27°C!

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

U ovu svrhu mogu se primeniti neki od registrovanih baktericida na bazi bakar-hidroksida (u koncentraciji 0,05% da se ne ošteti cvet!) ili fosetil-aluminijuma ili Bacillus subtilis -a.

U fazi cvetanja jabuka, izuzetno je važno prilagoditi primenu sredstava za zaštitu tako da se sačuva populacija pčela i drugih oprašivača – tretmane izvodi van vremena leta pčela iu skladu sa preporukama za zaštitu korisnih organizama.

Izvor: PIS