Na šta obratiti pažnju kod setve ječma

 

Uskoro počinje setva ozimog ječma. Optimalni rok je od 25. septembra do 15. oktobra.

Usevi posejani u tom periodu ulaze u zimu u fazi bokorenja i najbolje podnose niske temperature.

Kako bi se obezbedio dobar start i stabilna proizvodnja, pred setvu je važno sprovesti mere u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse (GAP) i integralne zaštite bilja (IPM) .

 

ČITAJTE I: Na Produktnoj berzi najviše se trgovalo kukuruzom

 

 

One doprinose zdravom razvoju biljaka, smanjuju rizik od bolesti i štetočina i omogućavaju racionalniju i ekonomičnu proizvodnju.

🔹 Optimalan rok setve

Rana setva → povećava rizik od napada lisnih vaših (prenosioci virusa žute patuljavosti ječma).

Kasna setva → povećava rizik od slabijeg bokorenja.

Sa aspekta zaštite bilja, preporuka PIS-a je da ratari ne ulaze prerano u setvu jer takvi usevi godinama unazad zbog trenda toplih jeseni budu više izloženi napadu lisnih vaši, a posledično i riziku od virusnih oboljenja.

🔹 Plodored – najvažnija mera prevencije

Ne sejati ječam na istoj parceli više godina zaredom. U monokulturi postoji rizik od nagomilavanja patogena i zemljišnih štetočina.

Najbolje predkulture: leguminoza (grašak, soja), uljana repica, krompir.

Izbegavati: pšenicu, ječam i kukuruz zbog zajedničkih bolesti (npr. fuzarioze).

🔹 Obrada zemljišta

Duboko oranje i zaoravanje biljnih ostataka smanjuje infektivni potencijal patogena i uništava mesta prezimljavanja insekata.

🔹 Seme

Koristiti deklarisano seme poznatog porekla.

Zdravstveno ispravno seme tretirano fungicidom obezbeđuje otpornost mladih biljaka na najvažnije bolesti u ranoj fazi razvoja.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

🔹 Ishrana biljka

Pre setve uraditi analizu zemljišta.

Tako se utvrđuje da li je ostalo hraniva od preduseva i unosi se samo potrebna količina đubriva → racionalna i ekonomska ishrana biljaka.

✅ Sve navedene mere omogućavaju da se uđe u zimu zdrav, dobro ukorenjen i otporan usev, a u proleće nastavi rast uz manje bolesti i štetočina.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja