U Kulturnom centru Zrenjanina u okviru tribinskog programa u sredu, 1. oktobra sa početkom u 11 časova održaće se tribina o genetski modifikovanoj hrani.
Na tribini će govoriti Magdalena Lukić Gak i Sandra Karišić, profesori stručnih predmeta u Srednjoj poljoprivrednoj školi i Arijana Đurišić, diplomirani biolog. Moderator je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
ČITAJTE I: Pešić: Zašto su Srbiji neophodne konzervacijska i regenerativna poljoprivreda
Tribina o genetski modifikovanoj hrani (GMO) obećava odgovore na sva pitanja i nedoumice iz ugla stručnjaka profesora poljoprivrede i biologa o prednostima i manama korišćenja u svakodnevnom životu.

Genetski modifikovana hrana je i dalje vrlo kontroverzna tema o kojoj su mišljenja podeljena, ipak, u svetu je sve više u upotrebi.
Zagovornici GMO ističu da ovakvi usevi mogu da obezbede veće prinose, otpornost na bolesti, štetočine i klimatske promene, kao i da smanje upotrebu pesticida, što može doprineti globalnoj bezbednosti hrane.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
S druge strane, protivnici upozoravaju na nedovoljno istražene dugoročne efekte po ljudsko zdravlje, potencijalno narušavanje biodiverziteta i rizik od monopola velikih biotehnoloških kompanija. Upravo zato GMO ostaje jedna od najvažnijih i najdiskutovanijih tema u savremenoj poljoprivredi i nauci.
Izvor: IP Media