Agro-tech i održiva poljoprivreda jačaju ekonomsko partnerstvo Rima i Beograda

 

U Beogradu je, u prostorijama italijanske Agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno učešće Italije na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

 

 

ČITAJTE I: Cene ulaznica za Poljoprivredni sajam

 

 

I ove godine, na 352 kvadratna metra „Italijanski paviljon“, koji je organizovala Kancelarija Agencije ICE u Beogradu, dočekaće brojne izlagače iz Italije.

Foto:Agroportal.rs/Direktor Kancelarije Agencije ICE/ITA u Beogradu, Antonio Ventreska, ambasador Italije u Srbiji, NJ.E. Luka Gori i Nikola Lovrić, direktor Novosadskog sajma

Takođe, 20. maja biće održan seminar posvećen poljoprivredi 5.0 i predstavljanju Sajma EIMA u Bolonji, koji organizuje Agencija ICE u saradnji sa Italijanskom federacijom proizvođača poljoprivrednih mašina (FederUnacoma).

Foto: Agroportal.rs

Pored Ambasadora Italije u Srbiji, NJ.E. Luke Gorija, na konferenciji za medije su govorili i direktor Kancelarije Agencije ICE/ITA u Beogradu, Antonio Ventreska, i direktor Sajma u Novom Sadu, Nikola Lovrić.

Foto: Agroportal.rs

NJ.E. Luka Gori podsetio je na konferenciji da Italija i Srbija imaju značajan obim trgovinske razmene u sektoru poljoprivredno-prehrambene industrije. Italija se nalazi na prvom mestu po uvozu testenine, pirinča, maslinovog ulja i vina u Srbiju.

Foto: Agroportal.rs

Ambasador Gori  je naglasio nameru Iralije da tu saradnju poveća i to promovišući izuzetnost italijanskog znanja u sektoru koji predstavlja 6% BDP-a Srbije.

-Možemo zajedno da radimo na osiguranju kvaliteta, bezbednosti hrane i praćenju lanca snabdevanja. Verujemo da su agro-tech i održiva poljoprivreda ključni za jačanje ekonomskog partnerstva između Rima i Beograda i upravo su nam ovi sektori prioritet u privrednoj saradnji, dodao je Gori.

Foto: Agroportal.rs/
Ambasador Republike Italije u Srbiji, NJ.E. Luka Gori

Takođe je najavio da će ovi sektori biti i jedna od glavnih tema Italijansko-srpskog Biznis foruma u Trstu 24. maja ove godine, kao što su bili u centru pažnje na Biznis i naučnom forumu u Beogradu prošle godine.

-Prisustvo italijanske kolektivne izložbe u Novom Sadu je godinama stub naše trgovinske strategije u Srbiji i uvek ga privrednici iz sektora sa velikim interesovanjem očekuju. Kao i obično, zahvaljujući koordiniranom delovanju mreže Agencija ICE na Balkanu, našu izložbu će posetiti i dvadeset operatera iz balkanskih zemalja, rekao je direktor Kancelarije Agencije ICE u Beogradu, Antonio Ventreska.

Foto: Agroportal.rs

Direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić naglasio je da kada se sa nekim sarađuje dugi niz godina i kada se taj neko vraća na Novosadski sajam i pravi dobe poslove, to prevazilazi poslovni odnos i stvara se prijateljstvo. Prijateljstvo je poverenje.

Foto: Agroportal.rs/Antonio Vantreska i Nikola Lovrić

-Čuli smo da je većina italijanskih firmi predhodnih godina nastupala kada je Italija bila zemlja partner. One se ponovo vraćaju što znači da su imale uspeha i da smo bili dobri domaćini.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

-Želim da kažem da će novosadski Poljoprivredni sajam ove godine imati izuzetno značajnog partnera, a to je EU. Više od 40 zemalja dolazi sa svojim predstavnicima. Novi Sad je bio prestonica kulture i prestonica mladih, a sasvim je sigurno da će narednih dana biti prestonica poljoprivrede, rekao je Lovrić.

Međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 18. do 23. maja 2024. godine.

Piše: Jasna Bajšanski