Antraknoza salate

 

Antraknoza salate je bolest koja je prouzrokovana gljivicom Microdochium panattonianum.

 

Ovom patogenu pogoduje hladno i vlažno vreme i velika količina vode može dovesti do oštećenja i izumiranje starijeg lišća salate, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Takvi listovi moraju da se uklanjaju pre iznošenja salate na tržnice, čime glavice salate postaju sitnije i teže se prodaju.

Simptomi antraknoza su sitne, mrke vodenaste pege, koje se nalaze u najvećem broju duž lisnog nerva. Pege su prstenaste čiji centar vremenom ispada i tako nastaju šupljine na listu.

Optimalna temperatura za zarazu je 20-220C. Zaraza može nastupiti i u rasponu od 5-30°C, dok spore mogu da klijaju i da zaraze u razmaku od dva do četiri sata.

 

ČITAJTE I: Zaštita rasada paprika i paradajza

 

 

One vremenom postaju nekrotične, a obolelo tkivo u okviru pega se raspada. Takve pege su udubljene. Centar pege je žutosmeđ sa tamnim oreolom. Na pojedinim mestima dolazi do njihovog spajanja i obrazovanja većih udubljenja u tkivu. Na glavnom nervu i peteljkama lista salate pege su izduženog oblika i udubljene, tipične za antraknozu. Kada dođe do jačeg napada gljive, glavice salate su sitnije, gube na kvalitetu i često nisu za ishranu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Zbog kratke vegetacije, često je nepoštovanje plodoreda. Gljiva ostaje u zaraženim ostacima u zemljištu pa je uklanjanje biljnih ostataka obavezno.Takođe, potrebno je redovno provetravanje objekata da bi se smanjila vlažnost i otklonili povoljni uslovi za razvoj gljive. Salatu na istom mestu ne gajiti najmanje tri godine.

Izbegavati navodnjavanje veštačkom kišom kako bi se sprečilo širenje bolesti. Biljke ne saditi gusto kako bi se obezbedilo provetravanje izmedu redova.

 

Piše: dipl. inž. zaštite bilja Zoran Panajotović, PSSS Srbije