BiH uvodi gajenje industrijske konoplje

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zaključak kojim se poziva Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlada FBiH da do kraja godine izradi Nacrt pravilnika o uslovima za uzgoj industrijske konoplje u Federaciji BiH koji će biti usklađen s postojećim Pravilnikom o službenom nadzoru semenskih useva u Bosni i Hercegovini, kao i Pravilnikom o uslovima za uzgoj industrijske konoplje Republike Srpske.

 

 

ČITAJTE I: Za lep izgled neophodna je žalfija

 

 

 

Zaključak je predložio Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke.

– Zbog široke primjene industrijske konoplje, od tekstila, preko ishrane do upotrebe u građevinarstvu i automobilskoj industriji, postoji društveni interes da se što pre omogući njeno korištenje. Ova biljka pročišćava zemlju te za njen uzgoj ne trebate pesticide, rekao je Nikšić.

On je naglasio da se ova biljka u Evropi vraća u upotrebu jer je idealna za umanjenje posledica klimatskih promena. Lokalno proizveden materijal široke primene je održiv i biorazgradiv.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

-Mi njenu sadnju i upotrebu moramo što pre zakonski regulisati i zato je važna izrada Pravilnika s uslovima za uzgoj industrijske konoplje. Podsećam da je i državni nivo, kao i RS rešio pitanje zakonskog okvira za uzgoj ove biljke – zaključio je on.

Izvor: AgroTV

Foto: Gramina