Danas je Veliki petak – farbaju se jaja, crveno čuva kuću i ukućane celedi gone

 

Na Veliki petak iznosi se plaštanica na kojoj je naslikan Gospod Isus Hristos položen u grobu i nju vernici celivaju. Ovog dana u svakoj kući se farbaju jaja koja simbolišu rađanje života jer samo vaskrsenje Hristovo govori da je samo čovečje telo smrtno dok duša živi.

 

-Jaja se farbaju baš na Veliki petak jer su žene mironosnice išle na grob Isusa Hrista i kada su otkrile korpu u kojoj se nalazila hrana, videle su da su jaja pocrvenela. Crvena boja simbolizuje krv ali i radost. Prvo jaje, koje se uvek farba u crvenu boju, zove se čuvarkuća, ostavlja se tokom čitave godine u kući i nikada se ne pokvari. Čuvarkuća od predhodne godine daje se živini da je pojedu, a oni koji nemaju živinu najbolje je da ga spale u peći ili sl. Uveče je bdenije Plač Bogorodice i ophod oko crkve koji predstavlja simboličnu sahranu, kaže protojerej – stavrofor Dragoslav Pavlović.

Priprema uskršnjih jaja počinje bar dve nedelje pre Velikog petka. U seoskim sredinama jaja se sakupljaju i čuvaju, a u gradovima kupuju najmanje desetak dana pre farbanja. Potrebno je da odstoje kako njihove ljuske ne bi pucale tokom kuvanja, što se inače, dešava kod svežih jaja. Pažnju treba obratiti i na boju ljuske jer, što je ljuska svetlija, to će i boje biti intenzivnije. Pre samog farbanja jaja trebju da budu sobne temperature, detaljno oprana, a ono što iskusne domaćic dobro znaju, u vodu u kojoj se jaja kuvaju uvek se dodaju 1-2 kašike sirćeta i kašičica soli.

Domaćice iz zaplanjskog kraja umesto farbe, koriste lukovinu, spanać, cveklu, bele rade i kompot od višanja, ali i razne “travke”, cvetove i voštane sveće za dekoraciju. Kako su želele da osim smeđecrvenih jaja, koja se dobijaju farbanjem u lukovini, dobiju i nijanse drugih boja, počele su da otkrivaju koje biljke i namirnice mogu da “ispuste” boju pa su tako u nadi da će jaja biti ljubičasta, koristile cveklu, za crvena kompot od višanja, za zelena koprive, spanać ili zelje, a za žuta bele rade.

Očigledno da je farbanje jaja u lukovini omiljena tehnika jer nikada ne omane. A različite nijanse dobijaju se stavljanjem manje ili veće količine ljusaka od crnog i ljubičastog luka. Jedan od popularnijih načina farbanja jaja je taj da se kuvaju u ljusci crvenog luka s motivima deteline, lišća i sl., a sve to u starim najlonkama.

Kako je Uskrs praznik radosti, majke i bake zajedno sa decom, trude se da jaja budu što šarenija i sjajnija. Za te namene koriste i prirodne i kupovne, prehrambene boje, ali i različite tehnike.

Sličice, šljokice, gel u boji samo su neki od načina koji se koriste. Samolepljive sličice u većem broju slučajeva presaviju i ne zalepe dobro, pa jaje ne izgleda besprekorno. Međutim, deci je ova zanimacija i te kako zanimljiva. A zanimljiv način ukrašavanja, a istovremeno vrlo brz i jednostavan je takozvani “Obuci jaje” . Plastične kesice na kojima su mnogobrojni uskršnji motivi sa šarenim jajima, zekama, cvećem, buba marama i sl. navuku se na jaje i potom se jaje kašikom spusti u vrelu vodu. Plastika se savije automatski i za tren oka dobije se obučeno jaje sa vrlo zanimljivim motivima. Takođe, mogu se i crtati razne šare pomoću gela, voska ili boja u epruvetama.

Da bi se dobila mramorna jaja potrebno je ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati malo u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

Gumice za teglu takođe su od koristi u ovom poslu kada se vežu unakrsno u svim pravcima preko jajeta, koje se potom farba.

A da bi se dobili različiti oblici treba izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenoj boji.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

A može i ovako… Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji. Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice ili prezlu. Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo. Ili, iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana, još topla, jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare. Kuvana jaja mogu se premazati belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča i drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni ili neki drugi lak. Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs i Pixabay