Danska: Talog kafe koristan za uzgoj bukovača

 

Opšte je poznato da su Skandinavci lideri u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine.

U Norveškoj organizuju eko-krstarenja brodovima, Švedska toliko reciklira otpada da ga moraju i uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, došli na novu preduzetničku ideju.

 

 

ČITAJTE I: Kako pravilno postupati sa praznom ambalažom od pesticida?

 

 

Kompanija Beyond Coffee iz Jegersborggade u Kopenhagenu istakla se zanimljivom idejom koju su pohvalila brojna udruženja za zaštitu životne sredine i podsticaj eko-načina života.

Foto: Pixabay

Jeste li ikada razmišljali o tome koliko se kafe popije svaki dan u svetu i koliko se taloga kafe baci svaki dan – bilo u kućama ili kafićima. Ako ste mislili da je ovaj ostatak beskoristan i bezopasan, varate se.

Foto: Pixabay

Danci su uvereni da većina vrednih sastojaka kafe ostaje upravo u talogu koji se baca. Budući da su oni jedni od vodećih potrošača kafe na svetu, Beyond Coffee odlučio je otkupiti talog kafe od kafića koji bi inače bio bačen i iskoristiti ga za – uzgoj gljiva bukovača!

Bukovače – kako ih uzgajati?

Ohlađeni talog kafe pomeša se s micelijumom, vegetativnim delom gljive, koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje. Prvo se drže tri nedelje na toplom i tamnom mestu, sličnom tlu u kojem bi rasli u prirodi. Zatim se nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svetla. Tada gljive počinju klijati.

Foto: Pixabay

Osim toga Danci su primetili da je moguće uzgajati gljive nekoliko puta s istim talogom kafe. Kada se konačno potroši, predaje se lokalnim poljoprivrednicima koji ga mogu nastaviti koristiti.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Beyond Coffee uzgaja bukovaču na urbanoj farmi udaljenoj samo jedan kilometar od prodavnice u kojoj ih prodaju. Osim toga, kod njih se može kupiti micelijum i početni komplet izrađen od recikliranih materijala za domaće uzgajivače, tako da ih mogu sami uzgajati na svojoj zemlji. Za mesec dana imaće vlastite jestive gljive, piše Cekin.

Izvor: net.hr