Đurić: Ono što nema kvalitet neće biti seme

 

Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke posle perioda stagnacije ove godine postao je ponovo vidljiv vrativši se na svoje utabane staze.

Prof. dr Nenad Đurić, direktor ove ustanove kaže da je ovome doprinelo povećanje proizvodnje i udvostručena prodaja semena na domaćem i tržištima zemlja u okruženju – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Rumuniji i Bugarskoj.

 

 

ČITAJTE I: Izazovi i mogućnosti u snabdevanju supermarketa domaćim voćem i povrćem

 

 

 

Selekcioneri i oplemenjivači uspeli su da ove godine proizvedu novu sortu paprike – Moravsku lepoticu.

-Reč je o poboljšanoj verziji sorte Palanačko čudo. Karakteriše je visok sadržaj suve materije, debelo meso, intenzivan miris i ukus,  pa je pogodna za proizvodnju ajvara i za industrijsku preradu, objašnjava Đurić.

On je naglasio da se Institut za povrtarstvo može pohvaliti i novim hibridom dinje Sremica koji je ujedno i prvi srpski hibrid ovog povrća.

-Do kraja godine očekujemo i priznanje nekoliko hibrida paradajza koji će biti izvanrendni i za industrijsku preradu i za konzumiranje. Na ovaj način Institut nastavlja ono što radi punih 77 godina. Tu se ne misli samo na stvaranje sorata i hibrida već se misli i na čuvanje tradicionalnog ukusa jer nije dovoljan samo lep izgled i pakovanje, objašnjava direktor Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke.

Zbog toga je pre godinu dana postavljen strateški cilj koji se ne odnosi samo na količinu semena već i na njegov kvalitet.

-Ono što nema kvalitet neće biti seme, kategoričan je Đurić.

Prof. dr Nenad Đurić, direktor Instituta za povrtarstvo, Smederevaksa Palanka

On dodaje da je važno naglasiti da je ovaj institut najveći proizvođač semena povrća u našoj zemlji. Na tržištu Srbije postoji veliki broj kompanija koje prometuju seme povrća uvoženog iz Kine i Italije i ovde ga samo pakuju i prodaju kao domaću semensku robu.

-Tako nam iz Italije dolazi seme povrća najlošijeg kvaliteta, koje ne zadovoljava standarde EU, a ono dobrog kvaliteta rezervisano je za tržište EU. Naši kupci, odnosno proizvođači povrća, trebaju da znaju da samo naš institut i eventualno još dve firme u manjem obimu, proizvode seme, kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke seme proizvodi, zajedno sa svojim kooperantima na 200 ha, dorađuje ga u vlastitom doradnom centru i ispituje ga u sopstvenoj laboratoriji.

-Sem toga, poboljšali smo pakovanje semena. Sada su to dvoslojne i troslojne ambalaže sa aluminijumom koje dugo čuvaju kvalitet semena, pa smo sigurni da je ono što isporučimo kupcu isto ono što smo proizveli, obajašnjava Đurić.

Celokupna priča direktora Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanake prof. dr Nenada Đurića potvrđena je priznanjima koja je ova kuća osvojila na poslednjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu – Pehar Novosadskog sajma za širok asortiman i visok kvalitet semenskog materijala, Velika zlatna medalja za seme krastavca Sirano F-1, Zlatna medalja za seme paprike sorta Stižljanka, Srebrna medalja za seme paprike sorta Palanačka babura, Srebrna medalja za seme kupusa Zahar SP i Srebrna medalja za seme paradajza SP 109.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Inače, ovaj institut broji više od 170 priznatih sorti i hibrida povrća, a 40 je na listi EU.

U Institutu za povrtarstvo iz Smederevske Palanke zaposleno je 57 radnika. Od tog broja, njih 13 su doktori nauka. Institut je početkom maja ove godine ponovo reakreditovan za narednih pet godina.

Inače, od strane Vlade Republike Srbije ovaj institut je proglašen za ustanovu od strateškog značaja.  

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs