Dve strane “priče o mleku”

 

Udruženje proizvođača mleka Naše mleko – Mačva, Udruženje za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije i predstavnici udruženja građana juče su na dva sata blokirali Novi most na Savi kod Šapca sa zahtevom da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka.

 

Ministarstvo poljoprivrede ranije je povećalo premije sa deset na petnaest dinara, čime su, kako navode, nezadovoljni.

 

 

ČITAJTE I: Uvedeni prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda

 

 

Traže da se izdvajanja po grlu povećaju na 40.000 umesto 30.000 dinara, što je ministarstvo nedavno ponudilo.

Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da je visina prelevmana na uvoz mleka i sira iz zemalja EU neprihvatljiva, jer bi za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila.

Stočari iz Šapca traže da premija za mleko bude 20 dinara po litru, a subvencija po grlu 40.000 dinara. Njihov zahtev je i da se uvede minimalna otkupna cena mleka i kontroliše uvoz.

-Trenutno, prema broju krava od oko 225.000 i sa proizvodnjom od pet, šest hiljada litara u jednoj laktaciji nemamo dovoljno mleka za celo tržište. Međutim, u prethodnom periodu uvoz mleka je bio nekontrolisan i imamo ogromne količine koje su uvezene i mi zato ne možemo da prodamo naše proizvode,  rekao je Predrag Veljković, proizvođač mleka iz okoline Kraljeva.

Dan pre ovog protesta Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je, gostujući na RTS-u, da su na sastanku koji je održan krajem prošle nedelje, za jednim stolom u Vladi Srbije prvi put sedeli predstavnici od primarnog proizvođača, prerađivača do trgovinskih lanaca.

-Ovakvim sastanci su odlična prilika da se čujemo. Država se ozbiljno i odgovorno ponela u 2022. godini, koja je bila ekonomski nepredvidiva. Sada imamo veliku tržišnu borbu, koja se ogleda u svim segmentima. Ovde je eskalirala. Imamo puno problema. Počeli su problemi u 2022. zbog toga što je država zamrzla cenu mleka zbog građana, mleko proizvedno u Srbiji je izvezeno, onda smo bili prinuđeni da ga uvozimo, došlo do povećanog uvoza mleka, mlekare imaju zalihe, naši proizvođači imaju mleko, njima se spušta cena – to su neke stvari o kojima smo razgovarali, rekla je Tanasković gostujući na RTS-u.

Napominje da su čuli puno saveta i problema tako da će država odgovorno pristupiti tome.

-Preuzeli smo na sebe da to iskontrolišemo. Prelevmani su teška mera jer mi smo evropski orijentisana država otvorenog tržišta i to treba odbraniti. Ali,  situacija je takva da mi moramo da branimo svoje tržište koje je poremećeno, istakla je Tanasković.

-Imate proizvođača koji imaju mleko, a nemaju kome da ga daju u otkup jer su mlekare pune zaliha i to mora da se reši, ističe ministarka poljoprivrede.

Prema njenim rečima, mlekari su pokazali konstruktivan pristup.

-Smatram da to jeste način kako da prevaziđemo probleme. Prvi put se sistemski bavimo rešenjem problema. Kada dođe neko i kaže – dajte mi pare, to nije rešenje, hajde da vidimo gde su konkretni problemi. To je dobar pristup ako hoćemo da popravimo stočarstvo, ukazuje Tanasković.

Podsetila je da su povećane premije po litri mleka sa 10 na 15 dinara, a to je ukupno uvećanje na godišnjem nivou od 4 milijarde. Povećane su subvenciju po grlu, sa 25 na 30.000 dinara, što je oko 2 milijarde ukupan izdatak koji je veći u odnosu na prethodnu godinu.

-Predsednik je pričao nedavno da hoćemo, u smislu povećanja stočnog fonda, da idemo sa finansiranjem 50 odsto kupovine novih steonih junica. Na razgovorima koje sam u proteklom periodu imala sa proizvođačima neki od njih smatraju da bi bolja i efikasnija mera da one proizvođače koji zadrže žensko tele finansiramo u četiri kvartala po 25.000 dinara, što smo rekli – neka bude opciono, objasnila je ministarka.

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Prema njenim rečima to je ostalo da se formalizuje kroz uredbu.

Prvi put su, dodala je, učesnici sastanka imali priliku da kažu onima koji su njihovi partneri u poslu, poput Imleka, šta ih muči.

Izvori: RTS, Ministarstvo poljoprivrede i Agrosmart

Foto: Agroportal-znanje je moć i Pixabay