Evropska komisija preispituje predlog za obnovu glifosata

 

Evropska komisija preispituje svoj predlog da obnovi sporni herbicid glifosat u pokušaju da dobije zeleno svetlo od država članica. Upućeni sugerišu da je na pomolu novi predlog.

Prema izvorima upoznatim sa ovim pitanjem, Evropska komisija preispituje svoj predlog da obnovi sporni herbicidglifosat u pokušaju da dobije zeleno svetlo od država članica. Postoje sugestije da bi izvršna vlast EU čak mogla da iznese novi predlog.

 

 

ČITAJTE I: Odluke Evropske komisije o GMO hrani su samo političke, a ne naučne!?

 

 

Izvršna vlast EU podnela je nacrt uredbe 20. septembra državama članicama, predviđajući obnovljeno odobrenje glifosata za tržište EU posle 15. decembra ove godine, kada ističe sadašnje odobrenje.

Ako se usvoji, propis će značiti da sporni herbicid, koji se najviše koristi u EU može nastaviti da se koristi u zaštiti bilja širom EU u narednoj deceniji, uprkos različitim stavovima o uticaju glifosata na zdravlje i životnu sredinu.

Međutim, predlog može proći samo uz zeleno svetlo kvalifikovane većine država članica. U praksi, to znači kombinaciju od 55% država članica koje glasaju za, što znači u 15 od 27, plus podrška zemalja EU koje predstavljaju najmanje 65% ukupne populacije EU.

Prema diplomatskim izvorima, Komisija je trenutno u procesu izmene predloga kako bi dobila dovoljnu podršku država članica.

-Komisija će dati novi predlog, tako da čekamo da ga vidimo, rekao je jedan diplomatski izvor na pitanje kakav bi bio njihov stav.

Drugi izvor je takođe rekao EURACTIV-u da Komisija „pokušava da ažurira predlog iza kulisa“, na osnovu povratnih informacija koje je već dobila kako bi „povećala verovatnoću da će proći“.

-Prvi predlog je bio da se testiraju vode, ali sada se menja na osnovu povratnih informacija iz zemalja EU, naveo je izvor.

Neke zemlje, poput Francuske i Slovenije, navele su da bi mogle da stanu iza predloga Komisije uz određena podešavanja.

Na primer, Francuzi se zalažu za zabranu upotrebe glifosata u situacijama kada se on može zameniti održivom alternativom, nešto u čemu je zemlja već uspela. U međuvremenu, Slovenija generalno podržava, ali je izrazila zabrinutost u vezi sa biodiverzitetom.

Na pitanje da li Komisija planira da izmeni predlog koji je trenutno na stolu, portparol Komisije je rekao da „ne mogu da komentarišu to“ dok su dijalozi u toku, ali da je „uvek moguće podneti nove predloge kako bi se uzele u obzir sugestije“.

-Uloga Komisije je da stvori mogućnost da se dođe do teksta sa kojim se slaže najveća moguća većina država članica, objasnio je portparol, dodajući da je fokus na  tome kako da stvari napreduju.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Portparol je dodao da je, u vreme objavljivanja, plan još uvek bio da se nastavi i glasa o nacrtu uredbe, tokom glasanja u Stalnom komitetu za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (PAFF komitet) koji će biti održan 13. oktobra.

U međuvremenu, izvor iz EU je dodao da Komisija ima „prilično slobodnog prostora“ da promeni predlog ako države članice zaista imaju problem sa glavnim komponentama predloga. Moguće je i potpuno izmeniti predlog u slučaju da ga zemlje EU odbiju.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay