Evropski parlament odbacio plan o smanjenju upotrebe pesticida za 50 odsto do 2030.

 

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su plan kojim se predviđa smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto do 2030. godine i zabranjuje upotreba pesticida u oblastima kao što su javni parkovi, igrališta i škole.

Protiv predloga zakona glasalo je 299 poslanika, za je bilo 207, dok je 121 poslanik bio uzdržan, pošto je nizom amandmana ublažen predlog Evropske komisije, prenosi AP.

 

 

ČITAJTE I: Od danas bez 113 preparata za zaštitu bilja – Regenerativna poljoprivreda sa manje pesticida

 

 

Kako navodi „Financial Times“, odbijanje ovog predloga znači da Evropska komisija mora da razmotri njegovo povlačenje.

Foto: Pixabay

Konzervativni poslanici pozdravili su glasanje tvrdeći da ono predstavlja pobedu za poljoprivrednike, dok su ekolozi i druge pristalice plana negodovali zbog rezultata glasanja.

Austrijska poslanica Sara Viner, koja je vodila pregovore o zakonu, ocenila je da je danas veoma mračan dan za životnu sredinu i poljoprivrednike i navela da ne postoji spremnost na kompromis desnice, krajnje desnice i evrofoba.

Foto: Pixabay

– Neće biti nove regulative o održivoj upotrebi pesticida – rekla je Viner.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Evropska komisija je prošle godine saopštila da su trenutna pravila koja ograničavaju upotrebu pesticida preslaba i da se nisu dosledno primenjivala širom EU.

Više od milion građana EU ove godine podnelo je peticiju za potpuno ukidanje pesticida u EU, ali su neke poljoprivredne organizacije rekle da bi smanjenje upotrebe pesticida za više od polovine imalo negativan uticaj na prinose i dovelo u opasnost proizvodnju hrane u celom bloku.

Izvor: Agro TV