Finansijska pomoć gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) danas su započeli distribuciju finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini.

 

 

ČITAJTE I: Prijavljivanje za podsticaje po hektaru trenutno samo na osnovu vlasništva, zakupa ili komasacije

 

 

U Trsteniku je poljoprivrednicima dodeljeno 47 vrednosnih vaučera, dok će u narednim danima pomoć biti distribuirana u Varvarinu, Ćićevcu, Kuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Sredstva su opredeljena za ukupno 222 poljoprivredna gazdinstva iz ovih sedam opština, koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu i plastenicima za vreme prošlogodišnjih poplava.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je na podeli u Trsteniku naglasila da je ovo prva pomoć za sve one koji su pretrpeli štetu od poplava i podstrek da otpočnu novu proizvodnju. Ministarka se takođe zahvalila FAO na brzoj reakciji i istakla važnost saradnje između Ministarstva i ove organizacije, koja je započeta 2002. godine.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu. Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na elementarne nepogode, su bila direktno pogođena ovim poplavama.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, je istupio da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava.

Vrednosni vaučeri se mogu koristiti za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Posetu Trsteniku ministarka Tanasković je započela obilaskom reke Ljubostinje u selu Grabovac, koja je tokom prošle godine nanela velike štete ovom predelu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

U cilju dugoročnog rešavanja zaštite ovog područja izvršeni su sanacioni radovi na stabilizaciji korita Ljubostinjske reke od postojeće regulacije nizvodno u dužini od 350m radi smanjenja efekata zasipanja reke Zapadne Morave u zoni autoputa.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Vrednost ove faze sanacionih radova iznosi oko 40 milona dinara, dok je prethodno završena faza u dužini od 400 metara iznosila oko 50 miliona dinara. Završetkom svih ovih radova stanovnicima ovog predela biće obezbeđeni neophodni uslovi za život i rad i sprečene ponovne štete i plavljenje reke.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede