I slano i slatko za NorMU zdrave ishrane

 

Zdrav život i zdravi proizvodi, sastojci koji čine proizvode, kako sa nutritivnog, tako i sa aspekta uticaja na zdravlje i organizam, pažljivo su birani. Oni su bez brašna i aditiva, bez šećera i veštačkih zaslađivača, a pružaju ukus i kvalitet. Ovako Jelena Karlaš iz Novog Sada opisuje proizvode Noma sport, firme koja se bavi proizvodnjom i prodajom zdrave hrane, a sve pod sloganom NorMA zdrave ishrane.

 

 

 

 

ČITAJTE I: Kada se zaljute slatki džemovi dobije se “Ljuta Sremica”

 

 

 

-Počeli smo 2013. godine prvo sa proizvodnjom hrono pločica koje smo plasirali u našim maloprodajnim objektima u Novom Sadu i Bačkoj Palanci. Zatim su veleprodaje počele u sve većim količinama da traže ovaj naš proizvod da smo povećali obim proizvodnje. U nasleđenoj firmi sve što pravimo pravimo bez šećera, brašna, boja, aroma i aditiva. Trudimo se da budemo maksimalo zdravi, onoliko koliko je to moguće, kaže Karlaševa.

 

Ona obajšnjava da hrono pločice u sebi sadrže ovsene pahuljice, seme suncokreta, lana, susam, kurkumu i morsku so ili bundevino seme. Tu su i fitnes pločice od pšeničnih klica, susama, lana i morske soli. Zajedničko im je to što su ručno rađene, bogate su omega-3 masnim kiselinama, vitaminima, podižu imunitet i spadaju u grupu dijetetskih proizvoda, ne peku se već se suše u dehidratoru. Jedino „Tri zrna“ sadrže brašno kao i susam, lan i pivo.

-Kikiriku puter pravimo isključivo od kikirikija iz Indije. Onaj poreklom iz drugih zemalja ne uzimo jer ima sasvim drugačiji ukus. Kod ove proizvodnje nema mnogo tajni. Kikiriki se jednostavno samelje, objašnjava Jelena.

A da i slatkiši mogu spadati u zdravu hranu potvrđuju sirove voćne kuglice po kojima je Noma sport prepoznatljiv.

-Kada smo počeli da pravimo proizvode sa urmom to u Srbiji niko nije radio. Urma je slatkiš sama po sebi, zamenjuje šećer i povezuje masu. Njoj se dodaju badem i brusnica. Ideju za ove kuglice sam dobila od ljudi koji su urmu kupovali samo za kolače. Moram reći da je cena malo „jača“ ali svi koji su probali ove kuglice nastavljaju da ih kupuju. Nemamo problem sa plasmanom, objašnjava ona.

Jelena kaže da pored ove, postoje i druge kombinacije kao što su urma, kajsija, lešnik, suvo grožđe, zatim urma, kakao, kokos, suncokret, suvo grožđe. „Spirulina“ osim urme sadrži i algu spirulinu, badem, čia semenke i protein vanile.

-Za sve ove porizvode novosadski Tehnološki fakultet odredio je energetske vrednosti. Oni su kalorijski jaki i jedna kuglica, pločica ili disk zadovoljavaju potrebe organizma za šećerom. Vrednosti naših proizvoda variraju od dijetetskih do visoko energetskih, stoga se preporučuju svima, od sportista i fitnes trenera, osoba koje vode računa o ishrani, kao i onima čija ishrana je bazirana na specifičnim sastojcima.objašnjava Karlaševa.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Ovi proizvodi poznati su u celoj Srbiji i mogu se kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a odnedavno su dostupni i u Crnoj Gori, namenjeni su običnom čoveku u svakodnevnim situacijama. Vrednosti naših proizvoda variraju od dijetetskih do visoko energetskih, stoga se preporučuju svima, od sportista i fitnes trenera, osoba koje vode računa o ishrani, kao i onima čija ishrana je bazirana na specifičnim sastojcima.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski