Italijanski proizvođač traktora stiže u Srbiju

 

Predstavništvo konfederacije italijanske industrije u Srbiji, koje ima oko 200 članica i prestavlja 60.000 zaposlenih, bogatije je od za novoosnovano privredno društvo „Kararo traktori“, koje će poslovati u Sremskoj Mitrovici, izjavio je predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos.

On je najavio i da je kompanija „Femo gas“, koja se bavi bio-gasom iz poljoprivredne industrije, zainteresovana za ulaganja u srpsko tržište.

 

ČITAJTE I: Poljoprivredni sajam u 2024. godini od 18. do 23. maja

 

 

– Osnovali smo novo društvo „Kararo traktori“, to su najlepši traktori na svetu – iz Veneta. Otvorili su firmu u Sremskoj Mitrovici i biće oko 200 zaposlenih. Već pregovaramo sa lokalnim vlastima o zemljištu koje će to privredno društvo zauzimati – rekao je za Tanjug Dei Tos, posle Generalne skupštine članova Udruženja Konidustrija Srbija, na čijoj sednici je govorio i ambasador Italije Luka Gori.

 Foto: Tanjug

Dei Tos je izrazio uverenje da će „Kararo traktori“ više nego uspešno poslovati u Srbiji.

„Antonio Kararo“ je italijanska kompanija osnovana 1910. godine, koja ima pogone i na području Španije, Turske i Australije, a bavi se proizvodnjom traktora namenjenih i voćarstvu.

Ambasador Gori je ocenio u izjavi za Tanjug da je sednica Konfindustrije, čija je tema bila „Odgovornost i saradnja za održivu ekonomiju“, veoma važan momenat za saradnju Italije i Srbije.

– Ekonomska saradnja naše dve zemlje se zaista veoma uvećava. Imamo veoma važan trgovinski odnos. Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni bila je u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i dogovorili smo da dodatno ojačamo bilateralne odnose u svim privrednim oblastima, a posebno u inovacijama – rekao je Gori.

Ambasador je podsetio da je pre 10 dana organizovan veoma značajan inovativni forum Srbija – Italija.

– Doveli smo u Beograd italijanske startapove, inkubatore, rizični kapital i nastavićemo sa Konfindustrijom da radimo na razvoju novih partnerstava, posebno u zelenoj i energetskoj tranziciji – rekao je Gori.

 Foto: Tanjug

Prema rečima Dei Tosa, na Skupštini su izabrani članovi tela Konfindustrija Srbija – predstavništva konfederacije italijanske industrije u Srbiji, koja je osnovana sa ciljem da bude adresa za sve za italijanske privrednike koji u Srbiji traže poslovne partnere i deo Zapadnog Balkana prepoznaju kao interesantan za razvoj poslovnih aktivnosti.

Sednici su prisustvovali i predstavnici „Femo gasa“, kompanije koja se bavi bio-gasom iz poljoprivredne industrije.

– „Femo gas“ je spreman da ulaže u Srbiju i upravo su sve to rezultati uspešnosti saradnje koji leže u činjenici da dolazi do internacionalizacije naših preduzeća – rekao je Dei Tos.

On je kazao i da nam je svima cilj da rastemo zajedno, da se razvijamo na održiv način.

Foto: Tanjug

Ocenio je da je ovo vema značajna godina za Konfidustriju Srbija, uključujući i održan biznis forum Italija – Srbija i brojna važna dešavanja za srpsko-italijansku saradnju, kao i značajne posete – predsednice Vlade Italije, ministra spoljnih poslova i čelnika regija Veneto i Lombardija.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

– Svi ovi događaji naglasili su značaj saradnje Italije i Srbije, bratskih država koje su uvek gajile prijateljske odnose. Smatramo da možemo i bolje, iako nam je nivo saradnje izuzetno visok i, kako je rekla Đorđa Meloni, Italija je prisutna veoma u Srbiji, a može još više,  rekao je on.

Dei Tois je podsetio i da je predsednik regije Lomabrdija Atilio Fontana nedavno u Beogradu naglasio značaj saradnje.

 

Foto: Tanjug, Antonio Carraro