Iz ministarstva stigli odgovori Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije

 

Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije mailom su stigli  odgovori na zahteve koje su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputili 25. januara 2024. godine.

Poljoprivrednici ovog udruženja tražili su rešavanje sledećeh problema:

Ministarstvo je odgovorilo:

Subvencionisani krediti

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku je objavljen i stupio je na snagu u petak 2. februara. Pravilnik je isti kao i prethodne godine i trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a nakon potpisivanja ugovora, početkom sledeće nedelje se očekuje raspisivanje javnog poziva (ponedeljak 12. februar).

Napominjemo da Ministarstvo subvencioniše deo kamate na kredite za nabavku životinja i hrane za životinje, premiju osiguranja životinja, nabavku semena, đubriva, sadnog materijala i sredstva za zaštitu bilja, investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

 

 

ČITAJTE I: Prijava parcela za podsticaje po hektaru – OBJAŠNJENJE

 

 

 

Rešenje za otpis kamata i dugova PIO fonda

Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na ovom problemu i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Veličina duga poljoprivrednika koji nisu izmirivali svoje obaveze iznosi 312 milijardi dinara, dok je dug aktivnih poljoprivrednih gazdinstava u eAgraru 119 milijardi, od čega je osnovica 52 milijarde, a ostalo čini kamatu. Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje za rešavanje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom otpisaće se 50 odsto kamate. Dalje se razmatra olakšica u smislu oslobađanja dodatnih kamata kao i zakonskog obezbeđenja kako bi reprogram bio omogućen.

Satelitsko snimanje

Satelitsko snimanje je već uređeno zakonski, Zakonom o nacionalnim infrastrukturi geoprostornih podataka. Moguće je korišćenje pomoćnih alata koji omogućavaju brže sprovođenje kontrola, ali se dobijeni rezultati pre preduzimanja bilo kakvih mera kontrolišu prema geoprostornim podacima katastra. Ministarstvo poljoprivrede je satelitske snimke koristilo samo za određivanje inspekcijske kontrole nakon što su snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru. Prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Za doneta rešenja po postupcima iz 2023. godine Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status. Uprava za agrarna plaćanja je izdala 602 rešenja za pasivan status koja nisu konačna i na koja je dozvoljeno pravo žalbe u zakonom propisanom roku te će se posebno preispitati svaki slučaj i u najkraćem roku doneti konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

Napominjemo da ni jedno poljoprivredno gazdinstvo nije stavljeno u pasivan status.

Poljoprivredni proizvođači su dužni da svaku promenu podataka u svom RPG dostave u propisanom roku od 30 dana od nastanka promene, pa i ovim putem pozivamo sve poljoprivrednike da ažuriraju stanje svojih registara u RPG.

Foto: Pixabay