Izabrano rukovodstvo Evropskog pčelarskog saveza – Dva člana su iz Srbije

 

U sedištu Evropskog pčelarskog saveza (EBA) u Sloveniji održana je Izborna skupština ovog saveza na kojoj su formirani rukovodeći organi.

 

 

ČITAJTE I: Pčelari i ratari treba da sarađuju tokom perioda zaštite uljane repice

 

 

Za predsednika EBA predložena su dva kandidata, na ovu funkciju jednoglasno je izabran Boštjan Noč iz Slovenije.

Za članove Izvršni odbor EBA izabrani su:

  •  Rodoljub Živadinović iz Srbije,
  • Jorge Spiteri sa Malte,
  • Stefan Spiegl iz Nemačke i
  • Tetyana Vasilkivska iz Ukrajine.

Članovi Nadzornog odbor EBA postali su:

  • Mende Trajkovski iz Severne Makedonije,
  • Ellman Torsten iz Nemačke i
  • Juozas Olekas iz Litvanije.

Oni će sami izabrati predsednika.

Za generalnog sekretara EBA izabrana je Biljana Tomić iz Srbije.

Zahvalivši se na ukazanom poverenju novoizabrani predsednik EBA Boštjan Noč naglasio je da je korak dalje za pčele, pčelare i potrošače, aktivna i jedinstvena akcija širom Evrope.

Foto: SPOS/Boštjan Noč, predsednik Evropskog pčelarskog saveza EBA

-Svoj posao u EBA obavljaću sa punom odgovornošću, baziraće se na povezivanju svih koji se bave pčelarstvom na evropskom prostoru. Verujem da ćemo sa širim timom doprineti očuvanju i razvoju pčelarstva širom Evrope. Mislim da je najvažnije da odmah formiramo naučnu (stručnu) komisiju za oblast kvaliteta i bezbednosti pčelinjih proizvoda, u koju će morati da uđu stručnjaci iz različitih oblasti i različitih područja Evrope. Počinjemo odmah sa radom, poručio je Noč.

Usled mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega po pitanju ogromnog procenta falsifikovanog meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo što je i učinjeno 10. februara 2024. godine u Beogradu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Osnivačkoj skupštini tada su prisustvovali predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA  iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Do  dana održavanja Izborne skupštine (22.4.2024.)  u EBA se učlanilo 18 pčelarskih organizacija iz 15 evropskih zemalja. To znači da Evropski pčelarski savez sada broji 234.461 pčelara.

Priredila: Jasna Bajšanski