Izbor sorti borovnice

 

Većina savremenih i produktivnih sorti borovnice su samooplodne. Iako je sa stanovišta primene agrotehničkih mera a posebno berbe, lakše gajenje samo jedne sorte u zasadu, sigurnije je da se posadi nekoliko sorti.

Pri tome naravno treba voditi računa da se odabrane sorte mogu međusobno oprašivati a da kvalitet plodova odgovara zahtevima tržišta. Oprašivanje borovnice je najuspešnije kada se sorta koja je oprašivač i sličnog je vremena cvetanja kao i glavna sorta, posadi na određenom rastojanju u istom redu sa glavnom sortom. Drugi način je naizmenična sadnja glavne sorte i sorte oprašivača na čitavoj površini zasada.

 

 

ČITAJTE I: Pravovremena berba i uspešno skladištenje jabuke

 

 

Za proizvodne zasade koristiti sadnice proizvedene nekim od vegetativnih načina, u rasadnicima koji su pod stalnom kontrolom ovlašćenih državnih institucija.

One moraju biti deklarisane, sertifikovane, sortno ispravne i odgovarati propisanim standardima kvaliteta u pogledu razvijenosti i zdravstvenog stanja.

Djuk (Duke) se preporučuje kao vodeća sorta u komercijalnim zasadima Republike Srbije. Prosečan prinos po žbunu je oko 6 kg, dugo ostaje u svežem stanju, dobro podnosi transport i pogodna je za potrošnju u svežem stanju. Iskustva u gajenju ove sorte u našim uslovima ukazuju na njenu jaku osetljivost na nedostatak i zemljišne i vazdušne vlage.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Blukrop (Bluecrop) se preporučuje za gajenje u našoj zemlji kao dopuna vodećoj sorti Djuk. Rađa redovno i dobro (oko 4-6 kg po žbunu). Dobro podnosi transport i čuvanje ali je osetljiva na rak izdanaka borovnice.

Patriot (Patriot) je kao i prethodne dve američka sorta, preporučuje se kao prateća sorta u Srbiji. Odlične je rodnosti, veoma je otporna na niske temperature, a dobro podnosi vlažnija zemljišta i ona lošije strukture.

Sorte Aurora i Liberti se preporučuju za gajenje u ograničenom obimu, kao dopuna postojećem sortimentu i za produženje sezone berbe.

Piše: Vesna Vasić, PSSS Srbije

Foto: Pixabay