Jazački sirevi upotpunjuju turističku ponudu vinskog Srema

 

Porodica Radojčić živi i radi u fruškogorskom selu Jazak, a u centru njihove proizvodnje su različite vrste sireva od kravljeg mleka. Kako je ovo vinski Srem, mladi poljoprivrednik Petar kaže da se njihovi sirevi odlično slažu uz vino pa tako i nisu mnogo odstupili od tradicionalne proizvodnje ovog dela Vojvodine.

 

 

 

ČITAJTE I: Traži se kašika više Timine začinske paprike

 

 

 

U okrugu oko Iriga, kojem i pripada Jazak, radi značajan broj  vinarija koje se bave vinskim trurizmom te za degustacije kupuju sireve iz ovog gazdinstva. Radojčići su svoju računicu našli i u ugostiteljstvu, pa svoje proizvode plasiraju i kompleksima Vrdnička kula, Vrdničke terme i Aqva Premijer.

-Imamo i mlađih i starijih sireva. Kombinujemo ih i sa lisnatim. Prilagođavamo se tržištu. Naše plave sireve porede sa fransuskim. Mi napravimo sve ono što kupci požele. Reč je o zanatskim sirevima i mi pažnju poklanjamo kvalitetu, a ne količini,  kaže Petar.

On kaže da su rolovani sirevi nekako vojvođanski, tu su i polutvrdi, a mladi podlivani su lična karta Srema.

-Ukusi su najrazličitiji kada je reč o polutvrdim sirevima. Dodajemo im začinsko bilje, biber i kandirano voće – brusnicu i kajsiju. Kažu ljudi da na južnim padinama Fruške gore uspeva najbolji orah, pa tako njegovo jezgro dodajemo i u naše sireve na koje smo ponosni, objašnjava ovaj mladi poljoprivrednik.

Radojčići imaju svoju farmu muznih krava, a mleko otkupljuju i od jedne porodice iz Mačve. Dnevno prerade 500 litara mleka i svi članovi porodice uključeni su u posato. Petrov otac vodi ratarstvo, majka proizvodnju sireva, on farmu, a sestra marketing.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

-Dobro smo se rasporedili i posla svakog dana ima za sve, uz osmeh kaže Radojčić.

Ova porodična priča je dokaz da uz dobru organizaciju, mnogo volje i marljivi rad, porodično poljoprivredno gazdinstvo i te kako dobro može da funkcioniše, opstaje, zarađuje i raste. A to su i preduslovi da mladi u selu ne napuštaju svoje domove već da inovativnošću, kreativnošću i dobrom energijom obezbede sebi siguran posao i lepu egzistenciju.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski