„John Deere kombajn kamp 2023“ – precizna poljoprivreda na delu

 

Povodom obeležavanja 75 godina proizvodnje John Deere kombajna, na parcelama kompanije „Čenej Agrar”, a u organizaciji Kompanije KITE DOO održan je „John Deere Kombajn Kamp 2023.’’

 

 

ČITAJTE I: KITE DOO: Akcijske cene ALPEGO podrivača i IRRIMEC tifona

 

 

Poljoprivrednici su imali  priliku da uživaju u impresivnoj prezentaciji u vršidbi pšenice i stacionarnom prikazu John Deere kombajna serije S i T, sa primenjenom tehnologijom precizne poljoprivredne proizvodnje.

Prezentovan je gotovo kompletan proizvodni program John Deere kombajna kao i F serija John Deere hedera, a poljoprivrednici iz cele Srbije su mogli da razgovaraju sa John Deere stručnjacima i da razmene svoja iskustva.

Pružen im je uvid u najmodernije tehnologije pametne žetve i obrade podataka i mogućnost da se na licu mesta uvere u vrhunski kvalitet John Deere poljoprivredne mehanizacije.

Pored demostracije u  vršidbi pšenice John Deere kombajna sa aksijalnim i tangencijalnim sistemom izvršaja, održan je i prikaz demonstracije u radu traktora John Deere 6130R i prskalica John Deere M732i, KUHN Maxima, KITE Jet, kao i zonalno prskanje i postrna setva sa zonskim prskanjem u redu setve i postrna setva zajedno sa tečnim đubrenjem.

-Kada se u obzir uzmu broj prodatih mašina i tržišno učešće koje KITE DOO ostvaruje, mi smo i dalje zagovornici prezentacija kao najboljeg načina i donošenja odluke kupca da uđe u novu investiciju. „Kombajn kamp“ nosi takav naziv jer su na prvom mestu prezentovani kombajni S i T serije, dok smo na sremskim poljima prikazali kombajne W serije, rekao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor Kompanije KITE DOO.

On je naglasio da je na ovom kampu uz statički, održan i prikaz u radu sa naglaskom na optimizaciju uređaja – hedera i samog kombajna i obučenost rukovaoca.

Osim ponude kombajna na njivama „Čenej agrara“ bile su izložene i mašine iz oblasti precizne poljoprivrede, preciznije – aplikacije precizne poljoprivrede kroz odeljenje KITE Tehnologije.

 

Đorđe Mišković, izvršni direktor Kompanije KITE DOO

Učesnici kampa videli su Kuhn sejalicu Maxima sa mogućnostima setve, ulaganja mineralnog đubriva i insekticida sa trakrtorom 6130R. Takođe su prikazani i traktori John Deere serije M sa prskalicom John Deere model 732 koja je tretirala samo mesta na kojima se nalaze korovi.

-Na ovaj način priključujemo se ekološkom pristupu korišćenja mašina u poljoprivredi i smanjenju neracionalnog korišćenja inputa koji negativno utiču na životnu sredinu, naglasio je Mišković.

On je dodao da su poljoprivrednici osim žitnih videli i silažni kombajn John Deere serije 8200, a neki od njih bili su na ovom događaju samo zbog njega.

-Pokazali smo i kako od traktora napraviti autonomno vozilo odnosno kako to izgleda kada vozač podigne obe ruke, a traktor vozi i po AB liniji, odnosno pravcu i u uvratini. Prksalica vučena iza njega prati tragovo točkova traktora čime se smanjuje gaženje zemlje, rekao je Nebojša Balać iz Kompanije  KITE DOO.

Kuriozitet je bio i sinhronizacija rada sa kombajnom prilikom istovara. Kombajn preuzima vođstvo nad traktorom sa prikolicom i kako se kreće on tako se kreću i traktor i prikolica što znači da nema rasipanja zrna odnosno, povećana je racionalnost žetve.

-Bez savremene mehanizacije nema ni savremene poljoprivrede. To znači da se primenom savremene mehanizacije postiže maksimalan učinak. Brzo kretanje kombajna, dobro povezivanje prohoda, izostanak praznog hoda doprinose smanjenju inputa po jedinici površine, rekao je   prof. dr Rajko Miodragović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

John Deere je u poslednjih nekoliko decenija maksimalno napredovao i svi oni koji se bave poljoprivredom znaju šta je i ko je John Deere, odnosno da je reč o jednom od najboljih brendova.

 

Đorđe Šivoljski poljoprivrednik iz Stejanovaca kaže da je ovakav kapm od presudnog značaja za poljoprivrednike.

-Ovde možem da vidimo mašime u radu. Lako je doći na Poljoprivredni sajam i samo videti izložene mašine, oprane i naglancane, a kad vidimo kako rade u njivi i sve to možemo da doživimo i vidimo pravi učinak, jako je važno, rekao je Šivoljski.

Maksimalni prinosi kod svih kultura su već postignuti, a savremena mehanizacija omogućava da se smanjuju troškovi.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Veliko interesovanje poljoprivrednika za ovaj događaj dokaz je da su savremene tehnologije ključ uspeha u ratarskoj proizvodnji i da će se teško u budućnosti bez precizne poljoprivrede ostvarivati vrhunski prinosi.

Priredio: Agroportal.rs

Foto: KITE DOO