JTI ulaže 51 miliona dolara u proizvodnju u Senti

 

Kompanija Japan Tobacco International (JTI Srbija), pokrenula je ove godine u Senti novi investicioni ciklus u vrednosti od 51 milion dolara, koji će trajati do 2026. Započeta ulaganja obuhvataju novu proizvodnu liniju, razvojni centar i dva magacina.

 

 

 

ČITAJTE I: Agrarni budžet skoro 80 milijardi dinara – Koliko novca će ići za subvencije?

 

 

 

Proizvodni pogon svečano su pustili u rad Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Takahiro Kumamoto, potpredsednik kompanije JTI. Nova proizvodna linija udvostručiće kapacitete kompanije, čime će se znatno uvećati izvozni potencijal fabrike u Senti. Time će JTI doprineti većoj vrednosti izvoza od uvoza u ovoj grani industrije, odnosno pozitivnom spoljnotrgovinskom bilansu Srbije.

Deo investicionog ciklusa biće namenjen izgradnji Razvojnog centra, gde će se u naredne dve godine razvijati jedinstvene modularne i fleksibilne mašine za pravljenje i za pakovanja cigareta. U planu je da kompanija ovu modernu tehnologiju razvija zajedno sa svojim dobavljačima. Dodatno, do kraja godine, najkasnije u januaru 2023, završava se izgradnja savremenog skladišta cigareta površine 1.200m2, te savremenog magacina za duvan koji se prostire na 1.000 m2. Zbog povećanja proizvodnih kapaciteta i obimnog posla, JTI planira i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

– Razvoj naše kompanije u Srbiji ne bi bio moguć bez našeg istinskog partnerstva sa predsednikom, predsednicom Vlade i celom Vladom. Ostajemo posvećeni promovisanju Srbije kao povoljne destinacije za investitore. JTI je jedina inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, najveći je proizvođač duvana i najveći poslodavac u duvanskoj industriji sa ukupno oko 3.000 zaposlenih, poljoprivrednika, članova njihovih porodica i sezonskih radnika, rekao je Takahiro Kumamoto, potpredsednik kompanije JTI.

On je naglasio da je ovo godina u kojoj Japan i Srbija slave 140 godina prijateljstva.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije je naglasila da se JTI, kao jedan od najvećih japanskih investitora u Srbiji, nalazi među pet najvećih poreskih obveznika i da je od samog dolaska ova kompanija uplatila oko 3 milijarde evra u budžet Republike Srbije.

Ceremoniji su prisustvovali Takahiko Kacumata, Ambasador Japana u Srbiji, Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.