Kada i kako orezati malinu?

 

Rezidba maline na rod se vrši u dva navrata, po završenoj berbi i u proleće neposredno pred kretanje vegetacije.

 

 

 

ČITAJTE I: Malinari poručuju: Nova sezona na pragu, a stari problemi nerešeni

 

 

 

Po obavljenoj berbi sve izdanke koji su doneli rod potrebno je ukloniti do zemlje. Pored izrodjenih izdanaka uklanjaju se polomljeni i bolesni izdanci kao i mladi previse bujni izdanci. Radi sprečavanja pojave bolesti i štetočina sav orezani materijal izneti iz malinjaka i spaliti. Ostavljene izdanke koji će doneti rod u sledecoj godini ne vezivati za žicu.

U proleće, neposredno pred početak vegetacije odabiraju se ostavljeni izdanci, biraju se zdravi, dobro razvijeni, po dužnom metru 6- 8 izdanka. Potrebno je da ostavljeni izdanci imaju dobro razvijene pupoljke čitavom dužinom, da se ne granaju i da su bez vidljivih oštećenja. Ostale izdanke je potrebno oštrim makazama ukloniti do zemlje.

Nakon što se izdanci maline povežu za dva reda žice, oni se prekraćuju na 2-3 pupoljka iznad gornjeg reda žice.

Rezidba u vegetaciji, odnostno takozvano zakidanje izdanaka, obavlja se tako što se svi mladi izdanci koji izbiju iz zemlje do sredine maja meseca, uklanjaju iz osnove.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Ovu meru je potrebno izvoditi u nekoliko navrata. Optimalno vreme je kad mladi izdanci imaju porast u visinu 10-15 cm jer su zeljasti i lako ih je ukloniti, za razliku od starijih koji počinju da zdrvenjavaju, pa se moraju uklanjati oštrim makazama.

 

Piše: dipl.inž.polj. Srećko Vukašinović, PSSS Srbije

Foto: Pixabay