Kako pravilno čuvati kupus?

 

Ova godina donela je mnogo glavobolja proizvođačima kupusa. Kada je ovoj biljci bila preko potrebna kiša, nije je bilo. Miholjsko leto i visoke temperature za ovo doba godine produžile su i period berbe kupusa koja se odvija kada usev dostigne tehnološku zrelost.

 

 

ČITAJTE I: Čuvena Futoška kupusijada za vikend u Futogu

 

 

 

A osim agrotehnike i zaštite od bolesti i štetočina, na kvalitet ubranog kupusa presudan uticaj imaju berači. Da li će odseći glavicu ili ne, berač donosi odluku na osnovu njenog spoljašnjeg izgleda, boje, pokrivenosti listovima i veličini i tvrdoći. Važno je istaći da se zreo kupus duže i bolje čuva.

-Osnovni indeks koji određuje vreme berbe je odnos veličine i težine glavice. Kada glavice dostignu prečnik od 10 do 25 cm počinje berba koja se radi pregibanjem na jednu stranu i odsecanjem nožem koji mora da bude čist i oštar, a nikako zarđao. Do oštećenja može doći kada se glavice odsecaju grubo i uvrtanjem. A da bi prilikom transporta kupus bio zaštićen neophodno je ostaviti 2-3 ovojna lista, poručuje Dragan Marković iz PSS Zrenjanin.

Kaže da se oštećeni i požuteli listovi pre prodaje moraju ukloniti, a posle sečenja glavice se moraju pregledati. Ako su glavice iz bilo kog razloga oštećene, očiste se i predaju u preradu.

Kao i kod berbe svake druge kulture i kod kupusa njeno odlaganje može dovesti do pucanja glavica i iznenadnog napada štetočina što prouzrokuje velike štete. Ako je namera da se glavice kraće ili duže čuvaju one se moraju skloniti sa direktnog sunca.

-Kao i ostalo lisnato povrće i kupus je nakon berbe osetljiv na direktnu sunčevu svetlost i višu temperaturu vazduha. Zbog toga je potrebno nekoliko sati nakon branja ohladiti glavice do temperature od 4 stepena. U ove svrhe najčešće se koristi forsirano vazdušno hlađenje uduvavanjem hladnog vazduha u kontejnere. Ovo traje od 2-6 sati, kaže Marković.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Savetuje da hlađenje bude što bliže najnižoj temperaturi pre smrzavanja kako bi se glavice što duže čuvale. Mora se voditi računa da ne dođe do smrzavanja jer u tom slučaju ceo rod propada kada se glavice odmrznu.

Piše: Jasna Bajšanski