Keserović: Značajne štete od mraza u srpskim voćnjacima

 

Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

 

 

ČITAJTE I: Aprilski mraz u Srbiji ugrozio je i – vinograde

 

 

On je za Betu izjavio da se temperatura ovih dana u pojedinim krajevima zemlje spuštala i do munus pet-šest stepeni Celzijusovih.

– Najviše je oštećeno voće u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, oko 30 odsto, a to su regioni u kojima se proizvodi oko 40 odsto od ukupnog roda voća, rekao je Keserović.

Dodao je da je dosta stradalo i voće u okolini Subotice i višnje u Merošini, a da je najbolje „prošao“ region Fruške gore.

Foto: Pixabay

Keserović je kazao da je najviše stradalo voće koje je rano cvetalo i da je interesantno da su proteklih godina uglavnom stradale kajsije koje rano cvetaju, a ove godine su više oštećene kajsije koje kasnije cvetaju.

Mraz je oštetio najviše šljive, višnje, trešnje i kruške, a sneg je polomio mlade izdanke malina.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Ocenio je da je uništen rod od 230.000 do 250.000 tona i da bi, ako ne bude novih vremenskih neprilika, rod ove godine mogao biti na nivou prosečnog, prošlogodišnjeg od oko 1.250.000 tona.

Foto: Pixabay i Evanto